Του Γιάννη Σπανάκη

Η απόσταση των τεσσάρων ημερών από την 21η Απριλίου μάς δίνει μια ασφάλεια για να δούμε κάποια πράγματα πιο ψύχραιμα, μακριά από τη φόρτιση των επετειακών αναφορών. Μην πανικοβάλλεστε ούτε την άλλη άποψη θα καταθέσω ούτε και θιασώτης της … επανάστασης θα βγω. Το θέμα μας σήμερα δεν είναι οι Απριλιανοί και τα καμώματά τους, αλλά οι σύγχρονοι… επαναστάτες, που χαρακτηρίζουν με περισσή ευκολία και αφέλεια Χούντα οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν τους αρέσει. Χουντικές συμπεριφορές βλέπουν κάποιοι στη σημερινή κυβέρνηση όπως και στις προηγούμενες.

Και μιλάμε για κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες και όχι διορισμένες και που φυσικά δεν προέκυψαν από κανένα στράτευμα ή κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα. Ποια κυβέρνηση αλήθεια είναι χουντική, όταν ο κάθε Έλληνας μπορεί να τη βρίζει δημοσίως από το καφενείο μέχρι τα τηλεοπτικά πάνελ και να μην τρέχει κάστανο; Με την ευκολία που χαρακτηρίζουμε μια κυβέρνηση χουντική, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το νʼ αθωώνουμε και απενοχοποιούμε την πραγματική Χούντα ωσάν άλλη παιδική χαρά.

«Η Χούντα δεν τέλειωσε το ΄73» φωνάζουν με κάθε ευκαιρία στους δρόμους τα μέλη κάθε τάξης και κλάδου που θεωρούν ότι αδικούνται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή η Ελλάδα είναι ακόμα στο γύψο, ο χωροφύλακας παντού για να επιβάλει την τάξη με τον δικό του άκομψο τρόπο, τα ξερονήσια λειτουργούν όχι ως τουριστικά θέρετρα αλλά ως αποθήκες αντιφρονούντων; Έχουμε χάσει τη σοβαρότητα και το μέτρο μού φαίνεται. Καμιά φορά χρειάζεται και η υπερβολή, όχι όμως σε άστοχες συγκρίσεις που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και επικίνδυνες ατραπούς.

Δεν θα διαφωνήσω ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια δημοκρατία κατʼ επίφαση, δεν θα διαφωνήσω ότι υπάρχουνε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αλλά και πάλι Χούντα δεν το λες. Προφανώς και η κριτική σε κάθε κυβέρνηση είναι αναγκαία, προφανώς και ο τονισμός των λαθών και των παραλείψεών της υποχρεωτικός και εμείς από δω δεν κάνουμε εκπτώσεις. Άλλο όμως η επίθεση για τα κακώς κείμενα και άλλο οι κορώνες εντυπωσιασμού και οι γενικευμένοι αφορισμοί.