Πολύς κόσμος έξω από το Βενιζέλειο χθες το βράδυΠολύς κόσμος έξω από το Βενιζέλειο χθες το βράδυ

Του Θάνου Περβολαράκη

Ένα αδιάκοπο μοιρολόι για ένα παλικάρι που «έφυγε» άδικα και ο φόβος της βεντέτας ανάμεσα σε δύο οικογένειες των Ανωγείων ήταν τα στοιχεία που κυριαρχούσαν στο σκηνικό αρχαίας τραγωδίας που στήθηκε χθες στο προαύλιο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Εκεί όπου δεκάδες κάτοικοι των Ανωγείων άφησαν τις δουλειές τους και τα καφενεία του χωριού για να βρεθούν στο πλευρό του πατέρα του άτυχου Μανόλη Στρατάκη, τον οποίο σκότωσε – χωρίς ουσιαστικό λόγο- ένας 50χρονος συγγενής του.

Ο δράστης, πρώτος ξάδερφος του χαροκαμένου πατέρα, έκοψε το νήμα της ζωής ενός νεαρού «στο άνθος της νιότης του», όπως έλεγε σπαράζοντας από το κλάμα η αδερφή του, υποβασταζόμενη από συγγενείς της για να μην καταρρεύσει. Το 24χρονο αγόρι που έφυγε από τη ζωή πριν ακόμα καταλάβει τι σημαίνει ζωή, υπήρξε ένα παλικάρι που δεν προκαλούσε, δεν επιζητούσε τη φασαρία, δεν πείραζε κανένα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η δουλειά του.

Ο δράστης δεν δίστασε να δολοφονήσει έναν νέο άνθρωπο για τα βοσκοτόπια. Γνωστός στο χωριό περισσότερο από το παρατσούκλι του παρά για το επίθετό του, δε δίστασε να τραβήξει το όπλο και «να πυροβολήσει τον άτυχο Μανόλη από απόσταση πέντε μέτρων, για τις αγκαραθιές» όπως έλεγαν οι συγγενείς του θύματος. Πέρα όμως από τον θάνατο ενός 24χρονου παλικαριού, η χθεσινή άγρια δολοφονία του δημιουργεί κι ένα άνευ προηγουμένου για το χωριό των Ανωγείων εκρηκτικό κλίμα.

«Όλα φτιάχνουν, σε όλα γίνονται σασμοί. Στο φονικό όμως όχι» έλεγαν και επαναλάμβαναν με εμφανή τον πόνο που ένιωθαν οι συγγενείς του Μανόλη. Η γνωστή σε όλους αλληλεγγύη που διέκρινε τους κατοίκους του χωριού έχει διαρραγεί… Μετά το χθεσινό κακό τίποτα δε θα είναι όπως πριν, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν με δάκρυα στα μάτια μαυροφορεμένοι άνδρες και γυναίκες στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου. Το μυαλό όλων πλέον αναπόφευκτα πάει στο τι θα ακολουθήσει.

Τα σπίτια των δύο οικογενειών βρίσκονται απέναντι και αμέσως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έζωσαν το χωριό υπό το φόβο αντιποίνων. «Σαράντα χρόνια είχε να συμβεί ένα τέτοιο κακό στο χωριό μας» ανέφεραν κάτοικοι των Ανωγείων, προσθέτοντας όλο νόημα «καλή Λαμπρή θα περάσουμε φέτος…»

Το φονικό

Στα βουνά, στην αγροτική περιοχή “Ρουσολήμνη”, σε κάποια βοσκοτόπια τα οποία ο 50χρονος δράστης θεωρούσε περιουσία του, γράφτηκε ο επίλογος της ζωής του Μανόλη Στρατάκη. Σύμφωνα με συγχωριανούς του, ο δολοφόνος πυροβόλησε το γιο του ξαδέρφου του από κοντινή απόσταση, από τα πέντε μέτρα. Φαίνεται να είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο…

Ο πατέρας του νεκρού παλικαριού πριν γίνει το κακό προσπάθησε να δώσει τόπο στην οργή, ζητώντας από τον ξάδερφό του να φύγει, για να μη συμβεί κάτι μη … αναστρέψιμο. Δυστυχώς δεν άκουσε την προτροπή του πατέρα του παιδιού που «έφυγε». «Τον έδιωχνα για να μη γίνει φασαρία και ήρθε και μου το σκότωσε εκεί όπου αρμέγαμε» έλεγε σε όσους τον πλαισίωναν για να του δώσουν κουράγιο. «Τον σκότωσε ένας καλός μου ξάδερφος» έλεγε ο ίδιος με τρεμάμενη φωνή.

Στις παρακλήσεις όλων για να κάνει υπομονή και να σταθεί στο πλευρό των άλλων του παιδιών, αλλά και της συζύγου που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο, εκείνος απαντούσε «πώς να κάνω υπομονή. Του έλεγα να φύγει. Του έλεγα να φύγει. Μου σκότωσε το παιδί μου». Οι καρδιές όμως όλων ράγισαν όταν στο χώρο του Βενιζελείου βρέθηκε η νεκροφόρα που θα παραλάμβανε τον άτυχο Μανόλη για να τον μεταφέρει στο ΠΑΓΝΗ, όπου θα γίνει η νεκροψία- νεκροτομή. Η αδερφή του νεκρού, ένα κορίτσι που τα μάτια της δεν στέγνωναν από τα κλάματα αδυνατούσε να πιστέψει ότι ο Μανόλης δεν είναι πια ανάμεσά τους.

Εξέπνευσε κατά τη μεταφορά

Ο 24χρονος βαρύτατα τραυματισμένος μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, όπου διασωληνώθηκε και με ασθενοφόρο του χωριού μεταφέρθηκε μέχρι την Τύλισο όπου περίμενε η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ . «Έφερε από μια πρώτη εξέταση τραύμα στο θώρακα» μας είπε γιατρός του Κ.Υ Ανωγείων.

Κατά τη μεταφορά του στο Ηράκλειο ζητήθηκε από το πλήρωμα του ασθενοφόρου να είναι σε επιφυλακή τα χειρουργεία του ΠΑΓΝΗ, όμως δυστυχώς ο 24χρονος υπέκυψε στα τραύματά του και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

«Ήθελε τα πάντα δικά του και ας μην του ανήκαν»

Συγγενείς και των δύο πλευρών εξοργισμένοι από την πράξη του δράστη και παρά το γεγονός ότι είναι κι εκείνος συγγενείς τους, όπως και το θύμα, δεν έπαψαν στιγμή να μιλούν για το χαρακτήρα του… «Πάντα μάλωνε και τα ήθελε όλα δικά του. Ήθελε χωράφια που ήταν του Δήμου και πάντα προκαλούσε φασαρίες» σχολίαζαν.

Ο δράστης μέχρι και χθες που έκλεινε η σύνταξη της «Π» δεν είχε εντοπιστεί, δεν είχε παραδοθεί σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα.