
Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Πάσχα στην Κρήτη θέλουν να κάνουν πολλοί Ελληνες, επειδή όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της διαμονής, αναζητούν κάποιον φίλο ή συγγενή να τους φιλοξενήσει. Οι τουρίστες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και έτσι πιέζουν τους ξενοδόχους για χαμηλότερες τιμές.
Το ίδιο κάνουν και πολλοί τουρ οπερέιτορς, που παρά τη φετινή δυναμική του τουρισμού, προσπαθούν να πετύχουν αυτή την περίοδο ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις και το καταφέρνουν, ιδιαίτερα όταν ο επιχειρηματίας έχει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να καλύψει και θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο αριθμό κρατήσεων.
Τον Απρίλιο λοιπόν θα έχουμε κόσμο στην Κρήτη αλλά με πολύ χαμηλές τιμές.
“Μας πιέζουν συνεχώς για εκπτώσεις” είπε στην “Π” ξενοδόχος του Ν. Λασιθίου σχολιάζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απλά χαμηλές αλλά εξευτελιστικές.
Ο ίδιος είπε ότι αρκετά ξενοδοχεία κλείνουν πακέτα all inclusive με 25 ευρώ το άτομο και κάποια άλλα με τιμές ακόμη πιο κάτω από 20 ευρώ.
Αναφέρθηκε ακόμη στην περίπτωση ιδιοκτήτη που ενοικιάζει διαμερίσματα έναντι 48 ευρώ για 4 άτομα με πλήρη διατροφή.
“Οταν κάποιος χρωστάει προσπαθεί να κλείσει το κατάλυμά του ακόμη και με τέτοιες τιμές και το προτιμάει από το να μείνει άδειος” σχολίασε.
Ο Μανόλης Βαρκαράκης, πρόεδρος των ξενοδόχων του Ν. Λασιθίου, είπε στην “Π”: “Παρά τις πιέσεις των τουρ οπερέιρος για χαμηλές τιμές, θα έλεγα ότι η σεζόν άρχισε καλά. Όλα τα μεγέθη εμφανίζονται βελτιωμένα και το 70% των ξενοδοχείων στην περιοχή μας θα ανοίξει μέχρι το Πάσχα”. Ο κ. Βαρταράκης λέει ότι η κίνηση τον Απρίλιο θα είναι αυξημένη 10%-15% σε σχέση με πέρυσι και τον Μάιο η αύξηση θα φτάσει τουλάχιστον το 20%”.
“Περιμένουμε σημαντική αύξηση τον Απρίλιο πάνω από 30%” μας είπε ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι επισκέπτες αυτή την εποχή είναι Γερμανοί, Άγγλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι δεν είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου και ψάχνουν δίκλινο με πρωινό, με ποσό που δεν ξεπερνάει τα 40 ευρώ. “Διαφορετικά, διαμαρτύρονται ότι είναι ακριβά και μας ζητούν καλύτερες τιμές” είπε.
Όσον αφορά στους Ελληνες, έχουμε λιγότερους το Πάσχα αλλά κι αυτοί που έρχονται ξεσκονίζουν τα πατρογονικά τους σπίτια για να μείνουν ή... ψάχνουν κάποιον να τους φιλοξενήσει.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα Χανιά. Ο πρώην πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Νίκος Κόρακας ανέφερε: “Ελληνες έρχονται πολλοί το Πάσχα στα Χανιά αλλά το 70% είναι φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών. Οι έλληνες έχουν εδώ και χρόνια περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».
Ο κ. Κόρακας τόνισε κι εκείνος ότι αν και φέτος υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ρεύμα οι τουρ οπερέιτορς και οι μεμονωμένοι πελάτες πιέζουν για ακόμη πιο χαμηλές τιμές. “Κάντε μας έκπτωση” λένε.
Οι τουρίστες αναζητούν καταλύματα με 40 ευρώ το δίκλινο και δεν προτίθενται να δώσουν περισσότερα.
Ωστόσο, για αντίστοιχα καταλύματα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, πληρώνουν όχι κάτω από 110 ευρώ. Εκεί δεν διαμαρτύρονται, διαμαρτύρονται εδώ στην Ελλάδα που γνωρίζουν την οικονομική μας κατάσταση και σκέπτονται ότι το παζάρι θα αποδώσει.
Παζάρι δεν κάνουν μόνο σʼ εμάς αλλά και στα καταστήματα, παντού” τόνισε ο ίδιος και κατέληξε:
“Ναι, θα έχουμε κοσμοσυρροή το Πάσχα, θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση και τον Μάιο, αλλά τα έσοδα για όλους τους λόγους που προανέφερα πάλι δεν θα είναι αισθητά αυξημένα”.

