
Του Θάνου Περβολαράκη
Προβλήματα που δείχνουν δυσεπίλυτα καλούνται να λύσουν οι πυροσβέστες που θα ζητήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους στις προσεχείς εκλογές της Ένωσης Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες θα γίνουν το Σάββατο 1η Απριλίου από τις 08:30 έως τις 15:30 και την Κυριακή 2 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 18:00. Οι κάλπες θα στηθούν στο Ηράκλειο στην πλατεία Κύπρου 5 στον 3ο όροφο, στο Ρέθυμνο στην Π.Υ. Ρεθύμνου και στο Λασίθι στην Π.Υ. Αγ. Νικολάου. Οι υποψήφιοι μιλούν στην «Π» για τα προβλήματα αυτά και για τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν, ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα στο νησί να μπορεί να είναι καθʼ όλα έτοιμο.
Απόλλωνας Φραγκιαδάκης: Ηράκλειο
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Σώματος στην Κρήτη είναι: Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Υπάρχουν πενταετείς συνάδελφοι που μέχρι τώρα δεν έχουν πληρωθεί για τις ώρες που τους έχουν υποσχεθεί για να δουλεύουν νύχτα, Κυριακές και αργίες. Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη κονδυλίων για την επιδιόρθωση των προβλημάτων στα οχήματα, δηλαδή για τη συντήρησή τους και για τα ελαστικά τους. Ακόμη, δεν έχουμε μέσα ατομικής προστασίας (φόρμες, μπότες) που έχουμε να πάρουμε από το 2008. Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην ήδη υπάρχουσα μεγάλη έλλειψη προσωπικού γίνονται και αποσπάσεις από την Κρήτη με τη μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, για τη στελέχωση των αεροδρομίων. Οι λύσεις είναι να δοθούν άμεσα κονδύλια για τη συντήρηση των οχημάτων και την αγορά ελαστικών, για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας μας και να πληρωθούν οι ώρες ώστε να μπορούν να δουλέψουν οι συνάδελφοι πενταετείς.
Μανόλης Μουζουράκης: Χερσόνησος
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά στην έλλειψη προσωπικού και μέσων. Δυστυχώς, με την οικονομική κρίση, δε ξέρω πόσο εύκολο είναι να δοθούν λύσεις, σε προβλήματα όμως που πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Η Κρήτη είναι πολύ μεγάλη περιφέρεια με μεγάλη αντιπυρική και όχι μόνο περίοδο και με γεγονότα στα οποία καλούμαστε να επέμβουμε σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει να γίνουν αποσπάσεις από άλλες περιοχές της χώρας. Για τα προβλήματα που υπάρχουν σε οχήματα και μέσα κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας».
Στέργιος Ατσαλάκης: Άγιος Νικόλαος
«Ως εκπρόσωπος του νομού Λασιθίου θα ήθελα να πω ότι μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσει ο κόσμος τα προβλήματα που έχουμε στην Κρήτη αλλά και στο νομό Λασιθίου. Τα προβλήματα στο νομό μας είναι πολλά. Το Σώμα από εκεί που ήταν τριών ταχυτήτων, έγινε πέντε ταχυτήτων… Ήμασταν δηλαδή οι μόνιμοι, οι πενταετείς και οι εποχικοί πυροσβέστες. Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, το Σώμα αποτελείται από τους μόνιμους, τους τριετείς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μονιμοποιηθούν, τους πενταετείς που ανανέωσαν τη σύμβασή τους και πάνε για ακόμα μια πενταετία, τους εποχικούς, αλλά και συναδέλφους που είτε θα γίνουν μόνιμοι είτε πενταετείς. Η έλλειψη προσωπικού αφορά σε όλες τις υπηρεσίες. Με την αναδιάρθρωση που έγινε για την ενίσχυση των αεροδρομίων, οι υπηρεσίες μας έχουν αποδυναμωθεί. Από το νομό μας έχουν μετακινηθεί ήδη τρία άτομα από την Ιεράπετρα για να καλύψουν το αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Στην Ιεράπετρα αυτή τη στιγμή κάνουν δύο και τρία άτομα υπηρεσία και δεν μπορούν να επανδρώσουν οχήματα για να βγει η υπηρεσία σωστά. Επίσης, σε όλες τις υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, σε κάθε νομό υπάρχει και μία διοίκηση νομού. Ο νομός μας δεν έχει διοίκηση νομού, ενώ ο κανονισμός προβλέπει κάτι τέτοιο. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Επίσης η πυροσβεστική υπηρεσία Ιεράπετρας από δ΄ τάξης σταθμός που είναι να γίνει γʼ τάξης, που σημαίνει περισσότερα άτομα. Επίσης, να αναβαθμιστεί το κλιμάκιο της Σητείας σε πυροσβεστικό σταθμό. Οι εκεί συνάδελφοι μην ξεχνάμε ότι μεταξύ άλλων έχουν να καλύψουν και τις ανάγκες του αεροδρομίου. Δεν δίνονται κονδύλια για τα οχήματα και την αγορά ελαστικών. Πολλά προβλήματα είναι παροπλισμένα, δεν έχουμε χρήματα να τα επισκευάσουμε, ακόμη και για να αγοράσουμε ένα λάστιχο. Τελος, δεν έχουμε ρουχισμό και άρβυλα από το 2008”.
Γιώργος Πλεμμένος: Ρέθυμνο
«Τα προβλήματα μας είναι η έλλειψη προσωπικού για την ενίσχυση των υπηρεσιών. Δεν δίνονται κονδύλια για τις βλάβες των οχημάτων. Επίσης εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν δοθεί χρήματα για να αγοράσουμε ατομικό εξοπλισμό».
Ιωάννης Κοτσωρές: Λιμάνι
«Τα προβλήματα που θεωρώ ότι έχει η Πυροσβεστική σε τοπικό επίπεδο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η έλλειψη συντήρησης υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς και η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Δυστυχώς τα κονδύλια που διέθεταν για το Πυροσβεστικό Σώμα, συνεχώς συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα αυτού του είδους οι ελλείψεις να κρίνονται άκρως επικίνδυνες για τη φύση της δουλειάς μας. Αυτό που χρειάζεται είναι άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων είτε αυτό λέγεται σταθμός αεροδρομίου, είτε κλιμάκιο εθνικών οδών, ειτε πυροσβεστικό κλιμάκιο και σταθμός. Επίσης, πρέπει να διατίθενται οι αναγκαίοι πόροι να συντηρούνται τα αυτοκίνητα και τα κάθε λογής ειδικά μέσα να είναι και ασφαλή και εκσυγχρονισμένα. Τέλος, τα μέσα ατομικής προστασίας πρέπει πάντα να είναι εύκαιρα σε κάθε υπάλληλο και για τα τυχόν φθαρμένα να παρέχει η υπηρεσία την άμεση αντικατάσταση τους».
Αντώνης Πετράκης: Ηράκλειο
«Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η έλλειψη προσωπικού με τις καινούργιες υπηρεσίες που έγιναν στα αεροδρόμια και αποδυναμώθηκαν οι υπάρχουσες. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι έχουν πάρα πολύ καιρό να μας χορηγήσουν είδη ατομικής προστασίας και επίσης χρειάζεται επειγόντως να γίνει συντήρηση στα πυροσβεστικά οχήματα εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι το βαθμολόγιο που πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί».
Γιώργος Ανδρουλάκης: Ηράκλειο
«Τα βασικά θέματα που απασχολούν την υπηρεσία μας είναι:
1)Η έλλειψη προσωπικού
2)το ξεσπίτωμα των συνάδελφων για την επάνδρωση των αεροδρομίων και τις εθνικές οδούς.
3)Η μη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων όπως θα έπρεπε να γίνεται.
4)Ο ατομικός ρουχισμός των πυροσβεστών και τα υποδείματα που είναι φθαρμένα και πολλοί συνάδελφοι αγοράζουν με δικά τους χρήματα ρούχα και μπότες».
Νίκος Βαρδάκης: Μοίρες
«Τα προβλήματα του Σώματος σε τοπικό επίπεδο είναι όχι πολλά, αλλά υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν δοθεί λύσεις. Δεν εγκρίνονται κονδύλια για επισκευές οχημάτων και αγορά ελαστικών. Δεν διατίθεται νέος ατομικός εξοπλισμός (ρούχα και μπότες), ενώ το σημαντικότερο όλων είναι η έλλειψη που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό”.
Ζαχαρίας Αντωνάκης: Ηράκλειο
«Σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η δύναμη του προσωπικού και τα οχήματα. Πρώτον να δώσουν ώρες στους συναδέλφους πενταετούς θητείας, καθώς υπήρξε εμπαιγμός τους για την μονιμοποίηση τους, έτσι ώστε να βγαίνει καλύτερα η υπηρεσία. Δεύτερον σε ένα μήνα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και σε κανένα όχημα δεν έχει γίνει συντήρηση είτε μηχανικά είτε στα ελαστικά, έτσι ώστε να είναι έτοιμα να ριχτούν στην μάχη όταν χρειαστεί».

