
Γεννημένος στη Βρετανία, δάσκαλος Αγγλικών, παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και γνωστός στην Αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, πρόκειται για τον Χαλίντ Μασούντ έναν 52χρονο άνδρα που γεννήθηκε στο Κεντ, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Scotland Yard, προχώρησε στη σύλληψη μίας 39χρονης γυναίκας για συμμετοχή στην προετοιμασία της επίθεσης μαζί με τον Χάλιντ Μασούντ.
Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή, πρόκειται για έναν άνδρα που οι αρχές είχαν ερευνήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά όχι το πρόσφατο διάστημα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, ο δράστης της επίθεσης δεν ήταν ανάμεσα στη λίστα με τους 3.000 Βρετανούς που η MI5 θεωρεί ως ικανούς να πραγματοποιήσουν πράξεις τρομοκρατίας.
Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών. Από αυτούς 500 είναι το αντικείμενο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ελάχιστοι από αυτούς παρακολουθούνται.
Είχε καταδικαστεί για επιθέσεις και μάλιστα για βαριά σωματική βλάβη, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Η πρώτη του καταδίκη χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1983, ενώ η τελευταία από τον Δεκέμβριο του 2003 και αφορά κατοχή μαχαιριού.
Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε γνώση της πρόθεσής του να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση.
Πρόσωπο – κλειδί η γειτόνισσα του δράστη
Πώς έφτασαν όμως οι αρχές στην ταυτοποίηση του δράστη; Μία 45χρονη γυναίκα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του μακελάρη του Λονδίνου.
Πρόκειται για την Ιβόνα Ρόμεκ, τη γειτόνισσα του Χαλίντ Μασούντ στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του και κατάφερε να τον αναγνωρίσει γρήγορα και εύκολα από τις φωτογραφίες.
«Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο», δήλωσε η γειτόνισσα του δράστη στον Guardian.
“Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο” τόνισε.
Αμερικανός τουρίστας το τρίτο θύμα
Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του τρίτου θύματος στην επίθεση στο Λονδίνο. Πρόκειται για έναν Αμερικανό τουρίστα, τον Κερτ Κόκραν. Η σύζυγός του, Μελίσσα, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Ο αδελφός της Μελίσσα, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Κερτ και η Μελίσσα βρίσκονταν στην Ευρώπη γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του γάμου τους. «Είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ την Πέμπτη» σημείωσε ο Κλιντ Πάιν.
Δύο Ελληνες ελαφρά τραυματίες
Δύο Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών του τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Όπως είπε στην ομιλία της η κ. Μέι, μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν 12 Βρετανοί, μικρά παιδιά από τη Γαλλία, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Κινέζος, δύο Έλληνες και ένας Αμερικανός.
Όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν ελαφρά, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους.
«Οι δύο Έλληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Επίσης, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον βρετανικό λαό και την κυβέρνησή του.
Σχόλιο του Guardian
Πάντως, η προσωρινή σύγχυση που προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση της Τ.Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν πέρασε απαρατήρητο από τον βρετανικό Τύπο. Ο Guardian σχολιάζει ότι ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε χθες την επίθεση ως πράξη δειλίας, δεν έκανε καμία αναφορά στην ανακοίνωση για τους Ελληνες τραυματίες.
Εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο ανέφερε ότι το προσωπικό της πρεσβείας ενημερώθηκε μόνο όταν έκανε την αναφορά η Μέι στο Κοινοβούλιο.
«Ήταν μια έκπληξη. Δεν είχαμε ενημερωθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία νωρίτερα το πρωί» δήλωσε η Κλερ Κολτσίδα στον Guardian.
«Τώρα γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για ένα ζευγάρι που τραυματίστηκε ελαφρώς και πήγαν μόνοι στο νοσοκομείο» δήλωσε η ίδια.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης
Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη μέσω του πρακτορείου Amaq, για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης αναφέρει: «Ο δράστης των χθεσινών επιθέσεων στο βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος πραγματοποίησε την επιχείρηση ως απάντηση των εκκλήσεών μας να γίνονται στόχοι οι πολίτες την χωρών της συμμαχίας που πολεμά τον ISIS”.

