“Χειρόφρενο” τραβούν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σʼ ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους τους που απολύονται“Χειρόφρενο” τραβούν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σʼ ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους τους που απολύονται

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το μήνυμα ότι δεν θα απολυθεί κανείς συμβασιούχος της υπηρεσίας Καθαριότητας μέχρι να κριθεί η ισχύς του νόμου, βάσει του οποίου παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους, έστειλε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Η δήλωση του Δημάρχου ήρθε στον απόηχο της απόφασης των εργαζομένων στην υπηρεσίας Καθαριότητας να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, καθώς έχει βάλει φωτιά στην αυτοδιοίκηση η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν με ειδική τροπολογία.

Ωστόσο, με πολιτική απόφασή του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός «παγώνει» τη διαδικασία των απολύσεων που έχει ζητήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναδεικνύοντας την απόλυτη ανάγκη που έχει η υπηρεσία Καθαριότητας από τη συνδρομή των σαράντα εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο με την επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Λαμπρινός, «οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί η πόλη καθαρή. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και οι αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, επιβάλλουν τη διατήρηση των εργαζομένων στη θέση τους. Για αυτό και ο Δήμος Ηρακλείου δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις των συμβασιούχων έως ότου κριθεί η ισχύς του νόμου, βάσει του οποίου οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017».

24ωρη απεργία

Την ίδια στιγμή χειρόφρενο τραβούν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας, οι οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης του κλάδου, που αντιδρά στις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων τις οποίες αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το θέμα έχει πυροδοτήσει καταιγιστικές αντιδράσεις στην αυτοδιοίκηση πανελλαδικά, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ανανέωσαν τις συμβάσεις τους με ειδική τροπολογία που έδινε εντολή για την κατά παρέκκλιση παράταση της εργασιακής σχέσης τους με τους Δήμους, ξαφνικά βρίσκονται στο δρόμο με απόφαση του Κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θυμίζεται ότι το Ανώτατο Ελεγκτικό Όργανο ζητά την απόλυση των εργαζομένων προκειμένου να μην αποκτήσουν δυνατότητα διεκδίκησης της μονιμοποίησής τους εφόσον οι συμβάσεις τους παραταθούν και συμπληρώσουν 24μηνο.

Στο Δήμο Ηρακλείου στην υπηρεσία Καθαριότητας, ζουν το “μαρτύριο της σταγόνας”, καθώς εκτός από τα πρώτα 13 άτομα για τα οποία έχει ανακύψει πρόβλημα σε σχέση με την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαδοχικά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στη λίστα των απολύσεων, καθώς προχωρούν στη συμπλήρωση 24μήνου.

Το θέμα θα τεθεί και στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, ενώ αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Οι Δήμοι της Κρήτης βρίσκονται “στα κάγκελα”, καθώς η νέα απόφαση του Κεντρικού Ελεγκτικού Συμβουλίου δημιουργεί συνθήκες πλήρους αποδόμησης των υπηρεσιών Καθαριότητας. Και ειδικά στο Δήμο Ηρακλείου η υπηρεσία Καθαριότητας τελεί υπό καθεστώς πλήρους κατάρρευσης, καθώς η επίμαχη απόφαση του ανώτατου ελεγκτικού οργάνου σηματοδοτεί την τραυματική απώλεια του μισού αριθμού των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους και για την υπηρεσία που είναι αδύνατο τον όγκο δουλειάς να διαχειριστεί το βάρος της ευθύνης που έχει εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

ΕΚΗ: Να δοθεί πολιτική διέξοδος στο πρόβλημα των συμβασιούχων

Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των εκατοντάδων συμβασιούχων της υπηρεσίας Καθαριότητας, ζητά το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε κοινή ανακοίνωσή του με το σύλλογο εργαζομένων της υπηρεσίας Καθαριότητας. Καταγγέλλουν από κοινού την κυβέρνηση και τους δανειστές, οι οποίοι όπως τονίζουν «παίζουν» με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων εργαζομένων, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην υπηρεσία Καθαριότητας τόσο του Δήμου Ηρακλείου όσο και των υπόλοιοπων Δήμων.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης

Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που θα πυροδοτήσει η απόλυση των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να δει προσωπικά το ζήτημα και να απαλλάξει από αυτό το πολύμηνο «μαρτύριο» της αναμονής τους χιλιάδες συμβασιούχους εργαζομένους που καλύπτουν πραγματικές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, “η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και η πιθανή απόλυσή τους, θα επιφέρει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών”.