
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Ένα βήμα πριν το μεγάλο κραχ είναι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, καθώς μια απόφαση του Κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου κυριολεκτικά τινάζει στον αέρα τη λειτουργία της, αφού ανοίγει η πόρτα της εξόδου για τους μισούς εργαζόμενους… Από το σύνολο 90 εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας, σχεδόν οι 40 ανανέωσαν τις συμβάσεις τους με ειδική τροπολογία του αρμόδιου Υπουργείου, και βρίσκονται “με το ένα πόδι” έξω από την Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά να απολυθούν προκειμένου να μην τεκμηριώνουν δικαίωμα μονιμοποίησης.
Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται χωρίς υπερβολή σε αναμμένα κάρβουνα αφού ενώ είχαν προγραμματίσει τις ζωές τους γνωρίζοντας ότι θα παραμείνουν στην Υπηρεσία μέχρι το τέλος του χρόνου, ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη ανατροπή. Την ίδια στιγμή δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στον Δήμο Ηρακλείου με τον πλήρη αποδεκατισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή βρίσκεται σε στάση αναμονής, έχοντας παραπέμψει το θέμα στη νομική υπηρεσία του Δήμου για να γνωμοδοτήσει σχετικά μʼ αυτό. Χθες ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός είχε συνάντηση με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τοπικά, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να εξακριβώσει με τρόπο συγκεκριμένο ποιους χειρισμούς θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Ηρακλείου σε σχέση με τους συμβασιούχους που απειλούνται με απόλυση.
Αμέσως μετά ο κ. Λαμπρινός συναντήθηκε με τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Καθαριότητας οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να απολυθούν. Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι, που απειλούνται με απόλυση, εξέφρασαν την αγωνία τους αλλά και τη σφοδρή δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα και ζήτησαν τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου στη δύσκολη αυτή δοκιμασία που ζουν.
Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι αυτό που ζουν είναι ένας πραγματικός εφιάλτης καθώς είχαν ανανεώσει τις συμβάσεις τους με υπουργική απόφαση που προέβλεπε την κατά παρέκληση κάθε άλλης απόφασης πρόσληψης τους. Ωστόσο τα πάντα ανατράπηκαν με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θέτει ευθέως ζήτημα απόλυσης τους.
Η απάντηση που εισέπραξαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει απέναντι τους, ήταν ότι το θέμα τους έχει παραπεμφθεί στη νομική υπηρεσία του Δήμου και ότι θα εξετάσουν τι δυνατότητες έχουν με βάση τις συντεταγμένες που θα δώσει το νομικό τμήμα.
Από την πλευρά τους πάντως οι εργαζόμενοι στο αμαξοστάσιο του Δήμου βρίσκονται σε φάση ετοιμότητας για την κλιμάκωση του αγώνα τους αναμένοντας εξελίξεις και σε κεντρικό επίπεδο, όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων έχει σειρά επαφών με τα αρμόδια Υπουργεία για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει για το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως ανακοίνωση παρά τις καταιγιστικές ανα,τροπές που έχουν σημειωθεί…
Διαλύεται η Υπηρεσία Καθαριότητας λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου
Την ίδια στιγμή με δηλώσεις του στη «Π» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι πραγματικά οδυνηρή για τον Δήμο Ηρακλείου, και μάλιστα έρχεται στην πιο κρίσιμη χρονικά περίοδο, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, “είναι χωρίς υπερβολή τραγικό να περιμένεις ότι θα κάνεις ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις αφίξεις των τουριστών και ότι η πόλη θα «βουλιάξει» από τις επισκέψεις που θα δεχτεί και την τελευταία στιγμή να αποδεκατίζεται το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας που θα έδινε μάχη για να κρατηθεί η πόλη καθαρή... Εάν φύγουν οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, ουσιαστικά η Υπηρεσία μένει με το μισό προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο και τις συνθήκες λειτουργίας της. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης” καταλήγει.

