Ο πρόεδρος του μουσείου Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε για ”πόλεμο κάποιων”Ο πρόεδρος του μουσείου Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε για ”πόλεμο κάποιων”

Τεράστιο θέμα έχει ανακύψει σε σχέση με τη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, το οποίο ανέδειξε ο πρόεδρός του, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, καθώς όπως αποκάλυψε “κάποιοι παράγοντες υπηρεσιών” προωθούν την μη ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από το Δημόσιο. Οι σοβαρότατες καταγγελίες του κ. Καλοκαιρινού που έγιναν προχθές στο πλαίσιο των εγκαινίων της συλλογής Σπυρόπουλου- η οποία ανήκει στον διάσημο Ηρακλειώτη συλλέκτη Ζαχ.Πορταλάκη, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ.Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή για το μείζον αυτό θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλοκαιρινός στη διάρκεια της τοποθέτησης του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί - και όχι μόνο- παράγοντες δημιουργούν προβλήματα και προωθούν την μη ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από το Δημόσιο.

 Όπως είναι γνωστό, το Μουσείο διαθέτει κορυφαίας ιστορικής σημασίας ευρήματα και αντικείμενα ως παρακαταθήκες, τα οποία διατέθηκαν από φορείς υπηρεσίες και πρόσωπα για να λειτουργήσει… Χωρίς αυτές τις παρακαταθήκες ουσιαστικά το μουσείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ενώ λοιπόν ανανεώνονται οι συμβάσεις για τις παρακαταθήκες που έχει το Ιστορικό Μουσείο, εδώ και δεκαετίες τώρα φαίνεται ότι κάποιοι δημιουργούν προβλήματα και βάζουν εμπόδια στην διαδικασία.

Μάλιστα ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, κάνοντας λόγο για “πόλεμο κάποιων” σε βάρος του σημαντικού αυτού Ιδρύματος του νησιού. Οπως αναφέρει “κάποιοι παράγοντες υπηρεσιών” προωθούν την μη ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο μουσείο από το Δημόσιο. 

Τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του μουσείου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση τόσο του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, όσο και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, που ξεκαθάρισαν ότι αν υπάρξει τέτοιο θέμα, Περιφέρεια και Δήμος θα σταθούν αρωγοί και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο το Μουσείο. 

Έντονη ήταν και η αντίδραση του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Καλοκαιρινό ανέφερε: “Αν αδειάσουν το μουσείο, εγώ θα στο γεμίσω δύο φορές” !

Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα με ερώτηση του στη Βουλή και μάλιστα, όπως είπε, θα ζητήσει και από τους υπόλοιπους βουλευτές να συνυπογράψουν τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποια θέματα ξεπερνούν πολιτικές διαφωνίες. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να καταστρέφει ό,τι με κόπο και μεράκι έχει γίνει στον τόπο μας». Ο ίδιος σημειώνει ότι προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια και αγωνία τα όσα αποκάλυψε ο κ. Καλοκαιρινός  σχετικά με το ενδεχόμενο μη ανανέωσης των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, το οποίο για περισσότερα από 50 χρόνια φιλοξενεί σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς και συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάδειξη της και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Όλοι οι βουλευτές του νομού, οι αρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να συνεργαστούμε και να σταθούμε αρωγοί σε ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Κρήτης και της χώρας, που κοσμούν με την παρουσία και τη λειτουργία τους τον πολιτισμό μας».