Σε κατάσταση ασφυξίας η ΔΕΥΑΗ με το θέμα που έχει ανακύψει για την αποπληρωμή των χρεών τηςΣε κατάσταση ασφυξίας η ΔΕΥΑΗ με το θέμα που έχει ανακύψει για την αποπληρωμή των χρεών της

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ένα πραγματικό θρίλερ ζει η ΔΕΥΑΗ, με φόντο την αποπληρωμή του δανείου της. Όπως αποκάλυψε η «Π» (την Παρασκευή 17-3-17) η Δημοτική Επιχείρηση, ενώ είχε εξασφαλίσει με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την απαλλαγή από τους τόκους και τις προσαυξήσεις του δανείου της, η τοπική ΔΟΥ δεν αναγνωρίζει την εξαίρεση αυτή και της χρεώνει το αστρονομικό ποσό των 107.738.985 ευρώ (!). Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ενώ η ΔΕΥΑΗ γνώριζε ότι έπρεπε να εξοφλήσει το καθαρό ποσό του δανείου της που φτάνει τα 50.205.361,43 ευρώ, με βάση την απόφαση της τοπικής ΔΟΥ καλείται να πληρώσει συνολικά 107.738.985 ευρώ (!) μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις …

Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στη Λότζια, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι η ΔΕΥΑΗ μόλις και μετά βίας μπορεί να διαχειριστεί την αποπληρωμή του καθαρού χρέους της, επομένως αν χρεωθεί τόκους και προσαυξήσεις, βάζει χωρίς υπερβολή λουκέτο.

Το μείζον αυτό θέμα έχει ήδη τεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο ερευνά την υπόθεση και σε νομικό επίπεδο συλλέγοντας όλα τα στοιχεία. Με παρέμβαση τού βουλευτή Νίκου Ηγουμενίδη έγινε ειδική σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, στα οποία ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης παρουσίασε το εν λόγω πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης. Ο ίδιος εξήγησε αναλυτικά ότι είναι ζήτημα επιβίωσης της Δημοτικής Επιχείρησης να μη χρεωθεί τόκους και προσαυξήσεις ξεκαθαρίζοντας ότι αδυνατεί να σηκώσει ένα τέτοιο οικονομικό βάρος.

Από την πλευρά του Υπουργείου καταγράφηκε η πρόθεση να στηρίξει το αίτημα της ΔΕΥΑΗ και να εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία απαλλάσσεται τη Δημοτική Επιχείρηση από τις προσαυξήσεις και τους τόκους του δανείου. Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου ζήτησαν πίστωση χρόνου για να εξετάσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να διαπιστώσουν τι δυνατότητες υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Πού πήγε το δάνειο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δάνειο το οποίο σήμερα καλείται να αποπληρώσει η ΔΕΥΑΗ δαπανήθηκε για έργα και παρεμβάσεις που ξεκίνησαν μέσα στη 10ετία του ʽ90 οι οποίες έκαναν το Ηράκλειο να γυρίσει σελίδα αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των λυμάτων. Θυμίζεται ότι μέχρι το τέλος της 10ετίας του ʽ80 όλα τα λύματα του κέντρου της πόλης κατέληγαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα όλη η θαλάσσια προμετωπίδα του Ηρακλείου να είχε μετατραπεί σε αποδέχτη μιας τρομακτικής ρύπανσης. Με τα χρήματα του δανείου δρομολογήθηκαν τεράστιας σημασίας παρεμβάσεις καθώς κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος αναβάθμισε περιβαλλοντικά την πόλη. Παράλληλα κατασκευάστηκαν και όλοι οι συνδετήριοι αγωγοί, οι οποίοι πήραν τα λύματα από το κέντρο της πόλης (που μέχρι τότε έπεφταν στη θάλασσα) και τα οδήγησαν στον βιολογικό καθαρισμό. Η αποπληρωμή του δανείου μετατέθηκε σε βάθος χρόνου, και έλαχε ο κλήρος στη σημερινή δημοτική Αρχή, να τη διαχειριστεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα. Ακριβώς επειδή τα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες πόλεις, ήταν τεράστιας εμβέλειας και ισχυρότατου οικονομικού εκτοπίσματος, εκδίδονταν περιοδικά υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες γινόταν ρύθμιση της εξόφλησης των οφειλών. Έτσι λοιπόν στη βάση του νόμου αρ. 80 ν.4316/2014, εκδόθηκε μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2016 (2/60419Α/2016, ΦΕΚ 2340Βʼ/28.07. 2016) που αφορά στη ΔΕΥΑ του Ηρακλείου. Η απόφαση αυτή ορίζει σαφώς ότι η αποπληρωμή του χρέους της Δημοτικής Επιχείρησης θα γίνει σε ογδόντα ισόποσες εξαμηνιαίες χρεωλυτικές δόσεις για σαράντα χρόνια ποσού 627.567 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κεφάλαιο του δανείου που αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 50.205.361,43 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή δρομολογήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα να στη ΔΕΥΑΗ σε μια ρεαλιστική βάση να μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της, σύμφωνα και με τις οικονομικές δυνατότητές της. Η ΔΕΥΑΗ έχει ήδη πληρώσει την πρώτη δόση των χρημάτων αυτών και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, αρχές του καλοκαιριού θα πρέπει να διαθέσει και τη δεύτερη δόση του δανείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το πεδίο σε σχέση με το χρέος που βαραίνει τη Δημοτική Επιχείρηση ώστε να έχει μια καθαρή εικόνα για το πώς θα κινηθεί.