Η συμφωνία χθες στο Eurogroup περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων, που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.Η συμφωνία χθες στο Eurogroup περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων, που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.



Ελπίδες για φρένο στη λιτότητα φαίνεται να δημιουργεί η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup που ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Συμφωνία για πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ και 100.000 νέες θέσεις εργασίας! - Μετά το 2019 τα νέα μέτρα!

«Ξεπάγωσε» η βʼ αξιολόγηση, με συμφωνία στο παραπέντε πριν από το Eurogroup!

Στο μίνι-συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το Eurogroup, βγήκε τελικά «λευκός καπνός» και επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, που προβλέπει την υλοποίηση προγράμματος ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 2,5 έτη!

Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση και η κυβέρνηση δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν μετά από δύο χρονια!

Μετά τη συμφωνία επί της αρχής για το πολιτικό περίγραμμα, τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το ύψος των μέτρων αυτών. Με την κυβέρνηση να προτάσσει τη δημοσιονομική επιτυχία του 2016 και τα στοιχεία της Κομισιόν να υποστηρίζουν την ελληνική επιστροφή στην ανάπτυξη, στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται το παζάρι για τη συγκράτηση των απαιτήσεων των δανειστών.

Η συμφωνία επετεύχθη πριν την κανονική συνεδρίαση, στο μίνι- Eurogroup, όπου εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, που εκπροσώπησαν τα ελληνικά συμφέροντα, συμμετείχαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γ.Γ. Οικονομικών, Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και από το ΔΝΤ παρευρέθησαν η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πολ Τόμσεν. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες, κάτι που «ξεκλειδώνει» τον γρίφο της διαπραγμάτευσης και βάζει μπροστά την τελική συμφωνία. Τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχει αύριο στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την Αθήνα τονίζεται ότι υπάρχουν σημαντικά θετικά στοιχεία στην πολιτική συμφωνία, που περνά στο στάδιο της εξειδίκευσης από τα τεχνικά κλιμάκια. Στα θετικά, λογίζεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Τι σημαίνει σε αριθμούς η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup

Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό που επί της αρχής συμφωνήθηκε; Για παράδειγμα, αν το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ, π.χ. μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής τις 01/01/2020 και πέρας τις 01/01/2025.