Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Μπορεί στα Χανιά να διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας για την άφιξη του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «G. Bush », όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη …αναφωνεί «καλώς ήρθες δολάριο» και δεν αναφερόμαστε στη γνωστή κωμική ελληνική ταινία αλλά στην πραγματικότητα του σήμερα, εν έτει 2017, στο λιμάνι των Χανίων.

Βλέπετε, στο αεροπλανοφόρο επιβαίνουν 6.000 άτομα, τα οποία είχαν να δουν μήνες στεριά. Σε 3.500 ανέρχεται το μόνιμο πλήρωμα, ενώ άλλοι 2.500 είναι μέλη των πληρωμάτων αεροσκαφών και των ομάδων υποστήριξης. Πολύς …λαός που διψάει για εκτόνωση και ψυχαγωγία.

Από την Δευτέρα, οπότε και κατέπλευσε στο λιμάνι της Σούδας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η πόλη των Χανίων έχει γίνει πιο… θορυβώδης. Εκατοντάδες ναυτάκια, ανάμεσα τους και ανήλικοι εθελοντές, σεργιανίζουν στο παλιό λιμάνι των Χανίων και στα σοκάκια της πόλης.

Στήνονται στην ουρά μπροστά στα ΑΤΜ, την «πέφτουν» σε οβελιστήρια για greek σουβλάκι, βγάζουν σέλφι, φλερτάρουν τα κορίτσια και πίνουν-οι περισσότεροι τουλάχιστον-μέχρι τελικής πτώσης.

Οι καταστηματάρχες κυρίως στο λιμάνι των Χανίων τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, καθώς κατά γενική ομολογία η δουλειά πηγαίνει «μπάλα». Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που ήρθε σε επαφή μαζί τους προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και αν υπάρχουν προβλήματα από την συμπεριφορά των Αμερικανών ναυτών, μάς μετέφερε ότι άπαντες είναι ικανοποιημένοι, σχολιάζοντας ότι τόση δουλειά δεν έκαναν ούτε τον Αύγουστο.

«Πρίμα» όμως πάνε οι δουλειές και στο κομμάτι του …έρωτα. Μπαρ, οίκοι ανοχής και στριπτιζάδικα …ενισχύθηκαν με «πεταλουδίτσες», οι οποίες κατέφθασαν στα Χανιά μόλις έγινε γνωστή η έλευση του …6ου στόλου, άκρως διαθέσιμες να προσφέρουν στα ξενιτεμένα ναυτάκια τη συντροφιά τους.

Αν και στο φως της δημοσιότητας ήρθαν πληροφορίες ότι έφθασαν στα Χανιά περίπου 300 εκδιδόμενες γυναίκες αποκλειστικά για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των ημερών, αστυνομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός. Παραδέχονται πάντως ότι το αεροπλανοφόρο "τράβηξε" σαν μαγνήτης ...εργαζόμενες του έρωτα τόσο από την υπόλοιπη Κρήτη όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η φράση «Κορίτσια, ο στόλος!», είχε νʼ ακουστεί από την εποχή της θρυλικής Τρούμπας και αναβιώνει δεκαετίες μετά στα Χανιά.

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη κατάσταση και σε τυχόν έκτροπα, τα οποία ως γνωστόν δεν λείπουν κάθε φορά που καταπλέει στο λιμάνι της Σούδας κάποιο αεροπλανοφόρο, υπάρχει αισθητή αστυνομική παρουσία. «Οι περισσότεροι σέβονται τους κανονισμούς και επιστρέφουν στο αεροπλανοφόρο τα μεσάνυχτα όπως τους έχει επιβληθεί. Οπότε η κατάσταση είναι τουλάχιστον μέχρι στιγμής ελεγχόμενη. Αναχωρούν το μεσημέρι της Παρασκευής και έτσι σήμερα θα είναι η τελευταία ημέρα εξόδου» μάς είπε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέτρα έχουν ληφθεί και από την πλευρά της Αμερικανικής Βάσης με περιπολίες δικών τους αστυνομικών, οι οποίοι κυκλοφορούν με πολιτικά. Επιπλέον έχει ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να επικοινωνούν σε συγκεκριμένα τηλέφωνα της αστυνομίας της Βάσης και να τους ενημερώνουν απευθείας για περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μέλη του πληρώματος, δηλαδή σε καυγάδες, συμπλοκές, πρόκληση φθορών κ.λπ.