Τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών για το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014) και το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) δημοσιοποίησε χθες το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα “πόθεν έσχες” των πολιτικών αρχηγών δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές.

Οι πλουσιότεροι πολιτικοί εμφανίζονται σύμφωνα με τα “πόθεν έσχες” το υπουργικό ζεύγος Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου, καθώς και το ζεύγος Μιχαλολιάκου και Ζαρούλια.

Στους φτωχότερους εμφανίζονται ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος σύμφωνα με το “πόθεν έσχες” το 2014 ζούσε με 65 ευρώ το μήνα. Το ίδιο και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που εμφανίζει φορολογούμενο εισόδημα 399,52 ευρώ το 2014.

Απο τους πιο φτωχούς πολιτικούς αρχηγούς είναι και ο γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως δεν αποτελεί κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την επικαιρότητα η απόφαση να δοθούν εν μέσω των εορτών οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών προσθέτοντας πως πρόκειται για μια δέσμευσή του ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των υπηρεσιών της Βουλής.

Επίσης, ο κ. Βούτσης τόνισε πως μέσα στο 2016 δόθηκαν στην δημοσιότητα τρεις χρήσεις, τον Μάιο δόθηκαν στην δημοσιότητα τα “πόθεν έσχες” του 2012 και χθες δόθηκαν του 2013 και του 2014. Για πρώτη φορά οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” θα παραμείνουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής για ένα χρόνο κι όχι μόνο για ένα μήνα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των “300” της Βουλής θεωρούνται πλούσιοι, καθώς φαίνεται να διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και σημαντικές καταθέσεις κυρίως σε τράπεζες του εξωτερικού, στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Προκλητικό είναι επίσης το γεγονός πως το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης εξακολουθεί να παραμένει αφορολόγητο σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία έχει λυγίσει από την υπέρογκη φορολόγηση.