Ζεστό χρήμα αναμένεται να δουν οι αγρότες από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, καθώς από τότε και για τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η καταβολή των υπολοίπων της επιδότησης.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να μπαίνουν τμηματικά στους δικαιούχους αγρότες το υπόλοιπο 30% της επιδότησης και το 100% του πρασινίσματος.

Από την ερχόμενη Πέμπτη επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, θα αρχίσουν να μπαίνουν στα βιβλιάρια τα ποσά για την εξισωτική.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να λάβουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από τις ενισχύσεις, πόσο που κρίνεται αρκετά σημαντικό για την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία της περιόδου.

Θετικό επίσης είναι το γεγονός πως οι δικαιούχοι της φετινής αποζημίωσης δεν είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών, αλλά όλοι οι ενεργοί γεωργοί που έχουν γεωργική εκμετάλλευση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στα θετικά επίσης του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων εντάσσεται το ότι καταργήθηκε πλέον το κατώτατο όριο κατοχής εκμετάλλευσης των δύο εκταρίων για να κριθεί κάποιος δικαιούχος της ενίσχυσης, όπως επίσης και άλλα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων που υπήρχαν στο ΠΑΑ 2007-2013.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δικαιούχοι που λάμβαναν επιδοτήσεις και στο παρελθόν έχουν κάποιες μειώσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων λαμβάνει για πρώτη φορά εξισωτική αποζημίωση.