Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Νέα περικοπή 10% στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε και επισήμως ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης από το επίσημο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπως επίσης και την προώθηση του νόμου της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι δεν προτίθεται να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» (το οποίο είχε προετοιμαστεί από τον προκάτοχό του κ. Κουρουμπλή), αλλά θα τροποποιηθεί μερικώς και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Τέλος δεσμεύτηκε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία θα είναι οκτάμηνης απασχόλησης.

Οι δηλώσεις του υπουργού για τη νέα αφαίμαξη των πόρων της αυτοδοίκησης άναψαν φωτιές στο συνέδριο, καθώς, προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των δημάρχων της Κρήτης που όπως σχολίαζαν χθες στην «Π» βρίσκονται ένα βήμα πριν παραδώσουμε τα κλειδιά των Δήμων.

Όπως τονίζουν: «Aπό τη στιγμή που ο τόπος εγκλωβίστηκε στη μέγγενη των μνημονίων, οι ανελέητες περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης έφτασαν στο 60% και τώρα αθροιστικά οδηγούμαστε στο 70%. Με συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι Δήμοι;».

«Κόκκινο πανί» είναι για την πολιτική ηγεσία της ΚΕΔΕ και το θέμα της προώθησης του συστήματος της απλής αναλογικής για την εκλογή των αιρετών της αυτοδιοίκησης, καθώς η εφαρμογή του θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα προτού ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, του «Καλλικράτη».

Ωστόσο με ανακούφιση άκουσαν οι δήμαρχοι την πολιτική δέσμευση του υπουργού ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα προχωρήσει η προκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας το οποίο είχε “κολλήσει” εδώ και μήνες με ευθύνη κάποιων Δήμων οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν εγκαίρως τα έγγραφα που το υπουργείο ζητούσε να κατατεθούν. (Υπενθυμίζεται ότι με το εν λόγο πρόγραμμα αναμένεται να προσληφθούν στο Δήμο Ηρακλείου 401 συνολικά άτομα για διάστημα οκτώ μηνών).