Να μην περάσει η νέα περικοπή κατά 10% των πόρων της αυτοδιοίκησης, να αλλάξουν τα κριτήρια σε σχέση με την κατανομή των ΚΑΠ και να απεγκλωβιστούν οι Δήμοι από τη γραφειοκρατική ασφυξία που μπαίνει ανάχωμα σε κάθε βήμα τους ζητούν οι δήμαρχοι της Κρήτης.

Παράλληλα στέλνουν τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση ότι οι νέες περικοπές θα φέρουν πλέον την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τους περιφερειακούς Δήμους ένα βήμα πριν την οριστική διακοπή της καθημερινής λειτουργίας τους.

Όπως υποστηρίζουν, το κεντρικό κράτος, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αποκέντρωση και η σφυρηλάτηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους που το ίδιο ψήφισε.

Αντίθετα, προσπαθεί σαν στρείδι να εγκλωβίσει τις όποιες πρωτοβουλίες και να ελέγξει τα πάντα μέσα από τα υπουργικά γραφεία. Η τελευταία φορά που συζητήθηκε ο τρόπος κατανομής των κρατικών επιχορηγήσεων ήταν ουσιαστικά στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1998. Από τότε έχουν περάσει δεκαοκτώ χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά, μεσολάβησαν μεταφορές αρμοδιοτήτων, το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και δύο απογραφές πληθυσμού.

Κυρίως όμως, στα χρόνια που πέρασαν η κατανομή των ΚΑΠ υπέστη τόσες τροποποιήσεις, ώστε η σημερινή της δομή να είναι αδιαφανής και άδικη. Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν ότι σήμερα κρίνεται επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η επανεξέταση της κατανομής των ΚΑΠ, με βάση τα νέα δεδομένα, έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, με βάση τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν μεταξύ των Δήμων και πρωτίστως βάσει πληθυσμού, καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθούν αναλόγως στην κατανομή και όλα τα επιπρόσθετα κριτήρια που σήμερα είναι πλέον γνωστά και αναγνωρίσιμα από όλους μας.

Όπως τονίζουν οι δήμαρχοι του νησιού, η κατανομή των ΚΑΠ πρέπει να στηριχθεί σε κριτήρια που δεν θα ενισχύουν τη δημιουργία Δήμων πολλών ταχυτήτων, όπως σήμερα συμβαίνει, με μεγάλα θύματα τους Δήμους της Περιφέρειας που αδικούνται κατάφωρα.

Οι δήμαρχοι του νησιού εκτιμούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται δίκαιη κατανομή των πόρων με διαφορετικά κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους και την έκταση του κάθε δήμου και την ορεινότατα και τη γεωγραφική τους θέση και την ανάγκη στήριξης των παραγωγικών δυνάμεων… Παράλληλα ζητούν να αποδοθούν στο σύνολο τους οι πόροι που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε ο νόμος προβλέπει.