Αυστηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάννης έστειλε χθες το μεσημέρι από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που βρίσκεται στην Κρήτη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του κατά το επίσημο γεύμα που του παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι όποιοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητούν και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει όπως είπε κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923, έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία.

Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνέχισε λέγοντας: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία πού οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχει ότι γίνονται.

Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις.

Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. Εμείς στις προκλήσεις, δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις.

Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε.

Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο.

Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων».

Οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο άρχισαν το πρωί με θεία λειτουργία και με την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων.

Μετά το τέλος της δοξολογίας, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στη συνέχεια στο Φρούριο Φιρκά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωσε την ελληνική σημαία.

Εκεί που την 1η Ιανουαρίου του 1913 παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του τότε βασιλέα, οι Κρητικοί οπλαρχηγοί Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωσαν την ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την πολυπόθητη για τους Κρητικούς ένωση του νησιού με τη μητέρα Ελλάδα.

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Τυπογραφίας.

Στα Χανιά ο Β.Λαμπρινός

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 103ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα παρέστη ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος σε δήλωση του για την επέτειο τόνισε:

«Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου του 1913 έκλεινε ένα μεγάλο ιστορικό κύκλο αγώνων και θυσιών για την ελευθερία.

H ενσωμάτωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας στον εθνικό κορμό, έδωσε στην Κρήτη τη δυνατότητα να ενταχθεί στην διαδρομή και τις προοπτικές του Ελληνισμού και να συμπορευθεί με τις άλλες περιοχές της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο.

Η 103η επέτειος βρίσκει τον τόπο μας αντιμέτωπο με τις συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Με επίγνωση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο συγκρητισμός, η ένωση δυνάμεων, η συλλογική πορεία, θα προχωρήσουμε μπροστά μεθοδικά και αταλάντευτα».