Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σημαντικές ανακατατάξεις δρομολογούνται στο περιεχόμενο της κυκλοφοριακής μελέτης η οποία εδώ και χρόνια παραμένει ως «σχέδιο επί χάρτου» που δεν υλοποιείται. Ωστόσο σήμερα φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν καθώς η συζήτηση της δημοτικής αρχής με το μελετητή όχι μόνο έχει εμβαθύνει σε θέματα ουσίας, αλλά έχουν γίνει και οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στο παλαιό σχέδιο της μελέτης.

Μια από τις βασικές αλλαγές είναι ότι η δημοτική αρχή δεν φαίνεται πρόθυμη να υιοθετήσει την πρόταση του μελετητή, που ζητά να μην υπάρχει διαμπερής κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο, και όλα τα οχήματα να έχουν πρόσβαση μέχρι την πλατεία των 18 Άγγλων, ώστε να λειτουργήσει ως πεζόδρομος το τμήμα από το συγκεκριμένο σημείο μέχρι το πρώην Ξενία (καφέ Mare).

Αντίθετα η προσέγγιση του αντιδημάρχου Τεχνικών Εργων κ. Γ. Αναστασάκη κινείται στη λογική ότι θα πρέπει η κίνηση στην παραλιακή να παραμείνει διαμπερής και να εξεταστεί ως ενιαίο σύνολο από την Καζαντζίδη μέχρι το Παγκρήτιο, όπου θα υπάρχουν οδικές συνδέσεις του ΚΤΕΛ με το κέντρο της πόλης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών από το κέντρο προς τη θάλασσα και αντίστροφα. Παράλληλα η τεχνική υπηρεσία δεν φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση του μελετητή σε σχέση με την πεζοδρόμηση της διαδρομής από τους αλευρόμυλους Καστρινάκη επί της Ικάρου μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αντίθετα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανακοπεί στο σημείο αυτό η οδική πρόσβαση στην πόλη, διότι έτσι δημιουργούνται συνθήκες αποκλεισμού και απομόνωσης του ιστορικού κέντρου.

Μια ακόμα αλλαγή που δρομολογείται αφορά την περίφημη διαμόρφωση της οδικής σύνδεσης της λεωφόρου Ικάρου με τη λεωφόρο Δημοκρατίας αφού στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι πρόκειται για ένα σχεδιασμό που έχει ανυπέρβλητα εμπόδια για να προχωρήσει. Γενικότερα αυτό το οποίο γίνεται σε αυτή τη φάση σε σχέση με την επεξεργασία της κυκλοφοριακής μελέτης – όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Αναστασάκης- είναι μια προσπάθεια προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα, με τρόπο ώστε να περιλάβει στο σχεδιασμό της τις νέες παρεμβάσεις δηλαδή αυτές που έγιναν τα τελευταία χρόνια (έργα στη λεωφόρο Πλαστήρα…) και να αφαιρέσει όλους εκείνους τους σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία προοπτική να προχωρήσουν. Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι ο Δήμος προσεγγίζει τη λογική να συρρικωθούν οι εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και να περιοριστούν στον κεντρικό πυρήνα του Ηρακλείου, δηλαδή στη Δικαιοσύνης, την Ίδης, τη μικρή Έβανς, ώστε να λειτουργήσουν ως σύνολο με την 25ης Αυγούστου, τη Μιλάτου και τη Χάνδακος.