Της Γεωργίας Γαλανάκη - Βασιλάκη

Ένα θεατρικό φεστιβάλ με διάσημα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων θα ξεκινήσει αύριο στο κινηματοθέατρο Αστόρια και θα ολοκληρωθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Οι παραστάσεις επιλέχθηκαν με κριτήριο να παρουσιάσουν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στην πόλη και είναι οκτώ στον αριθμό.

«Είναι ένα θεατρικό φεστιβάλ που γίνεται στην Κρήτη και στο Ηράκλειο για πρώτη φορά. (…) Έγινε πέρσι στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στην Καλαμάτα, στην Κω και θα ξαναγίνει και φέτος, αρχίζουμε με το Ηράκλειο και την ίδια στιγμή γίνεται και στη Θεσσαλονίκη» είπε η κ. Άσπα Δαϊνά, υπεύθυνη για το φεστιβάλ μαζί με την ομάδα της “Όψεις Πολιτισμού”.

«Είναι μία φιλοσοφία την οποία έχει το γραφείο μας οι «Όψεις Πολιτισμού». (…) Πρέπει να πηγαίνουν τα καλά θέατρα στην περιφέρεια και όχι μόνο καλοκαίρι ή σε εκδηλώσεις άλλες όπου εκεί υπερτερούν πάρα πολύ οι παραστάσεις οι πολλές» λέει η κ. Δαϊνά και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να κοινωνούμε τις καλές θεατρικές παραστάσεις και μέσα σε εποχές στις οποίες δεν είναι δυνατό ούτε εφικτό να έρχονται εύκολα στην περιφέρεια».

Η πρώτη παράσταση που θα παρουσιαστεί αύριο και μεθαύριο στις 9 μ.μ. λέγεται “La Cocinera (Η μαγείρισσα)” και είναι του Eduardo Machado. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο. Συμμετέχουν οι Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ.

Το φεστιβάλ συνεχίζει με την παράσταση “Το αμάρτημα της μητρός μου”, που θα ανέβει στις 13 του Νοέμβρη, του συγγραφέα Γεώργιου Βιζυηνού, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με τους Θεμιστοκλή Καρποδίνη και Αγάπη Μανουρά.

Στις 14 και 15 του μήνα η Άννα Βαγενά σκηνοθετεί και παρουσιάζει τη «Λωξάνδρα» της συγγραφέας Μαρίας Ιορδανίδου.

Το έργο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα παρουσιαστεί στις 16 και 17 Νοέμβρη, σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη και πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου και τον Πάνο Μπόρα.

Η παράσταση “Οι σιδεράδες” του Μίλος Νίκολιτς θα ανέβει στις 18 του μήνα σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου με πρωταγωνιστές τους Ερμόλαο Ματθαίου, Ερνέστο Βουτσίνο, Έφη Καραγιάννη, Αβραάμ Παπαδόπουλος.

«Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου θα παρουσιαστεί στις 19 Νοεμβρίου, με τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία των Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρα Τολόγκου. Πρωταγωνιστεί ο Φώτης Μακρής.

Στις 20 του μήνα θα ανέβει η παράσταση με τίτλο «Την λένε Εύα», η οποία είναι ο βίος της Εύας Κουμαριανού με την ίδια επί σκηνής. Μαζί της επί σκηνής ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Μποσκοίτης. Το τραγούδι της παράστασης το έχει γράψει η Λένα Πλάτωνος και το ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Το φεστιβάλ “κλείνει” στις 21 του Νοέμβρη με την παράσταση «Για την Ελένη», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Με τη Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Ελένης και τον Σπύρο Κυριαζόπουλο στο ρόλο του βωβού εκτελεστή της.