
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς και θα φιλοξενηθούν σε σπίτια
Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα περιλαμβάνει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά από το νέο έτος η μεταφορά των προσφύγων στην Κρήτη, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Αυτό ήταν το πρώτο και βασικό σημείο στο οποίο συμφώνησαν χθες στη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, τα μέλη της παγκρήτιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη διαχείριση του προσφυγικού με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ηρακλείο, Β. Λαμπρινός στην οποία μετέχει και ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έρθει ο ίδιος στο Ηράκλειο, προκειμένου να παρουσιάσει τα βήματα που θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το υπουργείο, και ξεκαθάρισε με όλους τους τρόπους ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Κρήτη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 2.000.
Οι άνθρωποι που θα μεταφερθούν στο νησί μας θα προέρχονται από περιοχές εμπόλεμης ζώνης, θα αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές εθνικότητες και με βάση αυτό το στοιχείο θα κατανεμηθούν ανά νομό.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε θιασώτης της θέσης που διατύπωσαν τα μέλη της παγκρήτιας επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το προσφυγικό για τη διασπορά των προσφύγων σε όλο το νησί. Μάλιστα υπογράμμισε με νόημα ότι το σχέδιο διαχείρισης που θα εφαρμοστεί στην Κρήτη θα είναι πιλοτικό, με προοπτική να ακολουθηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αυτό πρακτικα σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης, θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ., το ενοίκιο των οποίων δεν θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης εναλλακτικά θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, όπου η προοπτική είναι να ενοικιαστούν στο σύνολό τους και όχι μέρος των διαμερισμάτων τους, ώστε να καλυφθούν όλα τα δωμάτια που διαθέτουν.
Τα χρήματα που θα τους δίδονται στους πρόσφυγες αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 90 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο για την κάλυψη του κόστους διαβίωσής τους, με προοπτική να αυξηθεί όταν πρόκειται για μητέρες με μικρά παιδιά για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποια επιπλέον έξοδα.
Επίσης έχουν λυθεί ζητήματα που αφορούν την περίθαλψή τους, τη μετακίνησή τους -που θα γίνεται με κάρτες- αλλά και τη μόρφωση των παιδιών. Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τον επιλογής των σπιτιών που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα, όπως είπαν, δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση από ένα σπίτι που βρίσκεται σε ένα χωριό να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής αναβάθμισης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευελιξία σε σχέση με τι διαχείριση τέτοιας φύσεως θεμάτων. Περισσότερες οργανωτικές λεπτομέριες θα ανακοινώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός στην επόμενη κάθοδό του στην Κρήτη στις 25 του μήνα.
Κάλυψη της
χρηματοδότησης των προσφύγων για δύο χρόνια
Με ανακούφιση άκουσαν χθες οι δήμαρχοι της Κρήτης τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μουζάλα να δεσμεύεται ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος και για τον δεύτερο χρόνο διαμονής των προσφύγων στο νησί μας. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας καλύπτει σε χρηματοδοτικό και οργανωτικό επίπεδο τη φιλοξενία των προσφύγων για όλο το 2017. Όμως για το 2018 δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχουν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχιστεί και το 2018. Αλλά ακόμα και αν αυτό δε συμβεί, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι την κάλυψη αυτή μπορεί να την παρέχει το υπουργείο.

