Της Κατερίνας Μυλωνά

Δεν έκρυβε χθες εκπλήξεις η ανακοίνωση του ονόματος του νέου διευθυντή της κεντρικής διοίκησης- προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς το απόλυτο φαβορί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, αναλαμβάνει τα ηνία του Ιδρύματος.

Χθες, Κυριακή, βρέθηκαν στο Ηράκλειο, στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στις Βούτες, τα μέλη της επταμελούς επιτροπής, η οποία ήταν αρμόδια να επιλέξει το άτομα που θα διαδέχονταν τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστα Φωτάκη.

Οι πέντε υποψήφιοι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, κ. Σπύρος Αναστασιάδης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννης Τόλλης, και ο γιατρός- μηχανικός, κ. Βασίλειος Καραγκούνης, πέρασαν από τη διαδικασία της συνέντευξης, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα. Η ενημέρωση από την επιτροπή προς τους υποψηφίους έγινε λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως η επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα μονάχα το όνομα του επερχόμενου προέδρου του Ιδρύματος, όχι τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων.

Σύμφωνα με διαρροές, ο κ. Ταβερναράκης “έκοψε το νήμα” με ψήφους έξι προς μία ενώ η σειρά κατάταξης των υποψηφίων έχει ως εξής: κ.κ. Ταβερναράκης, Αναστασιάδης, Στεφανίδης, Τόλλης και Καραγκούνης. Η λίστα, στην οποία πρώτο είναι το όνομα του κ. Ταβερναράκη, στέλνεται στον υπουργό Παιδείας για επικύρωση.

Σημειώνεται πως πλέον ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου διευθυντή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, αφού με την εκλογή του κ. Ταβερναράκη η θέση του χηρεύει.

Ακολουθεί η δημοσίευση του ΦΕΚ και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ταβερναράκη τις επόμενες βδομάδες.

“Αισθάνομαι μεγάλη τιμή”

Για την ευθύνη που αναλαμβάνει πλέον αλλά και τη συνεργασία που θα έχει με τον προκάτοχό του, κ. Φωτάκη μίλησε χθες ο κ. Ταβερναράκης, λίγα λεφτά αφού έμαθε ότι θα βρίσκεται στο εξής στο τιμόνι του ΙΤΕ.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην “Π” έχει ως εξής:

Αναλαμβάνετε το τιμόνι του ΙΤΕ σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα και τα ερευνητικά ιδρύματα.

-“Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη επίσης. Είναι για μένα η ύψιστη τιμή να είμαι στο τιμόνι του κορυφαίου ερευνητικού Ιδρύματος της χώρας. Επίσης, είναι και τεράστια ευθύνη γιατί δεν πρέπει να διαψεύσω τις προσδοκίες των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν. Είμαι πολύ συγκινημένος, αισθάνομαι βαριά την ευθύνη στις πλάτες μου. Θέλω να κάνω το καλύτερο που μπορώ, πραγματικά θέλω να τα δώσω όλα για να πάει το ΙΤΕ μπροστά την επόμενη μέρα ακόμα πιο δυνατό. Δε θέλω να κάνω βαρύγδουπες και μεγάλες δηλώσεις”.

Τι ρόλο θα παίξει η θέση σας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας;

“Πιστεύω ότι η εμπειρία που θα αποκομίσω θα είναι πολύτιμη για το ΙΤΕ αλλά και την έρευνα γενικά στην Ελλάδα. Αυτές οι θέσεις είναι σημαντικές γιατί δίνουν εμπειρία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη διοίκηση του ΙΤΕ και για την πορεία της έρευνας συνολικά στην Ελλάδα”.

Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, ο κ. Φωτάκης, είναι ο προκάτοχός σας, τι σημασία έχει;

“Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχει στο υπουργείο κάποιος που ξέρει από έρευνα, δε νομίζω ότι ο Κώστας Φωτάκης είναι άνθρωπος που θα μεροληπτήσει υπέρ του ΙΤΕ ή όποιου άλλου Ιδρύματος. Εκείνο που θεωρώ πολύ θετικό είναι ότι είναι άνθρωπος που ξέρει από έρευνα, έχει κάνει έρευνα και ξέρει τι χρειάζεται και θα βοηθήσει συνολικά την έρευνα όχι μόνο το ΙΤΕ. Δε νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο μπορείς να μεροληπτήσεις υπέρ του ΙΤΕ ή όποιου Ιδρύματος. Το γεγονός ότι ξέρει τι πρέπει να γίνει είναι θετικό. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσει έτσι. Από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, αυτό έχω δει, όπως με την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία”.