Επιμέλεια Γιάννης Ζωράκης

Χωρίς κανένα ευτράπελο και με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματο- ποιήθηκε και φέτος στο Ηράκλειο η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τα κάγκελα των προηγούμενων ετών για μία ακόμα χρονιά δεν υπήρχαν, ενώ στην παρέλαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα σχολεία με ζυγό αριθμό, καθώς και οι σημαίες και οι παραστάτες των υπολοίπων σχολείων. Για μία ακόμα χρονιά, ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον κι έντονο το χειροκρότημα απέναντι στους εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και στα αγήματα των ειδικών σχολείων. Έντονο χειροκρότημα απέσπασαν και τα στρατιωτικά αγήματα, με το άγημα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, να πραγματοποιεί και φέτος επιδείξεις ακρίβειας.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης. Προηγήθηκε Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αλλά και τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξε η αφετηρία ενός μεγάλου Αγώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου για να προσθέσει:

«Ο ελληνικός στρατός, αψηφώντας την υπεροπλία των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων, αντιμετώπισε στα βουνά της Αλβανίας την εχθρική επίθεση και κατόρθωσε να απωθήσει τους εισβολείς, αποτρέποντας το πέρασμά τους προς τα εδάφη της χώρας μας».

Στις θυσίες των Ελλήνων για την ελευθερία αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Στον φετινό εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου 1940, οφείλουμε να θυμηθούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού για την ελευθερία. Οι θυσίες των Ελλήνων και το ηχηρό ΟΧΙ απέναντι στις ιταλικές φασιστικές δυνάμεις, αποτελούν παράδειγμα για τη χώρα, η οποία οφείλει με πατριωτικό αίσθημα να παλέψει για να διεκδικήσει και να κερδίσει ξανά την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, την Ελλάδα ενός καλύτερου αύριο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης.

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων αγωνιστών και έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον όλους τους θεσμικούς εκπρόσωπους και τα σχολεία.

Με παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε και στο Δήμο Βιάννου ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μετά το τέλος της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Άνω Βιάννο, ακολούθησε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων αγωνιστών στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον όλους τους θεσμικούς εκπρόσωπους του Δήμου και τα σχολεία. Η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση έγινε στην κεντρική οδό της Άνω Βιάννου.

Με κάθε επισημότητα τίμησαν την Επέτειο του ΟΧΙ οι μαθητές των σχολικών μονάδων του Γαζίου και της Αγίας Μαρίνας, καθώς και τα μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων του Μαλεβιζίου.