Του Θάνου Περβολαράκη

Απλή, ευγενική και ευδιάθετη έφτασε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου με πτήση της Aegean η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, η οποία σήμερα πρόκειται να επισκεφτεί την αρχαία Ελεύθερνα, στο Ρέθυμνο. Η βασιλομήτωρ πλέον Σοφία που συνοδευόταν από την αδερφή της, πρώην πριγκίπισσα Ειρήνη, έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον επίτιμο πρόξενο της Ισπανίας στο νησί Μηνά Μελισσείδη, τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου Κώστα Λαγουδάκη και τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης τής προσέφερε ενθυμήματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Μετά την αποβίβασή της από το αεροπλάνο οδηγήθηκε στην αίθουσα VIP όπου συναντήθηκε με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει για την Αλεξάνδρεια και είχαν μια ιδιαίτερα φιλική συζήτηση στην ελληνική γλώσσα. Στη διάρκεια της εγκάρδιας συζήτησης ο ιεράρχης εξιστόρησε διάφορα γεγονότα στη δημοφιλή Σοφία, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση με έκδηλο ενδιαφέρον, ενώ ο κ.κ. Θεόδωρος της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί την Αλεξάνδρεια.

Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου η βασιλομήτωρ της Ισπανίας αναχώρησε για το Ρέθυμνο όπου και διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της πόλης.

Σήμερα η πρώην βασίλισσα θα επισκεφτεί την Αρχαία Ελεύθερνα και θα ξεναγηθεί στο ομώνυμο νέο μουσείο από τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος της επίσκεψης στην Κρήτη, καθώς εδώ και καιρό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφτεί την Αρχαία Ελεύθερνα και το νέο μουσείο. Μάλιστα από την Ισπανία αποδίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επίσκεψή της στην Κρήτη, καθώς η ίδια εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή προσωπικότητα για τη χώρα. Παράλληλα, η επίσκεψή της πρώην βασίλισσας στην Κρήτη συνιστά και όφελος για τη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, που κεντρίζει το ενδιαφέρον των γαλαζοαίματων. Η ίδια απηύθυνε τις ευχαριστίες της στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την υποδοχή και του εξέφρασε το σεβασμό της για τον μινωικό πολιτισμό.

Η Σοφία γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν o Βασιλιάς Παύλος και η σύζυγός του, βασίλισσα Φρειδερίκη. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκιπα Αλβέρτου. Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ. Ο αδελφός της Κωνσταντίνος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας έως την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του ζεύγους των τότε πριγκίπων της Ελλάδας (ο πατέρας της έγινε βασιλιάς το 1947). Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς.

Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολλέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία. Εκτός από τα ελληνικά μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά.