Της Κατερίνας Μυλωνά

Μία “ωρολογιακή βόμβα” έτοιμη να εκραγεί κρύβεται στο κτίριο του 11ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, στη Χρυσοπηγή, αφού είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες στο λεβητοστάσιο και ελλοχεύει ο κίνδυνος… έκρηξης, ενώ οι… πληγές του κτιρίου είναι αμέτρητες.

Για τα δεκάδες κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, χθες οι γονείς προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, μία κινητοποίηση που έληξε περίπου στις 10 το πρωί, οπότε και τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, κ. Ειρήνη Μυλωνάκη, αναφέρει στην “Π” πως το κυριότερο πρόβλημα του σχολείου είναι το γεγονός ότι ο λέβητας και η δεξαμενή πετρελαίου βρίσκονται σε ένα παλιό δωμάτιο, γεμάτο υγρασία και μούχλα που δεν τηρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές και είναι πολύ κοντά στους μαθητές. Στο κτίριο λειτουργούν δύο λεβητοστάσια, κοντά στο κυλικείο και στις βρύσες. Η κ. Μυλωνάκη λέει πως υπάρχει έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από πέρσι που τονίζει πως πρέπει να μετακινηθεί είτε ο λέβητας είτε η δεξαμενή πετρελαίου.

“Είναι μια ωρολογιακή βόμβα στο σχολείο”, τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου.

Αίτημα των γονέων είναι να αποχωρήσει αμέσως ο λέβητας καθώς η αίθουσα πλημμυρίζει, τα νερά αδειάζουν με… κουβάδες και στο σημείο υπάρχουν ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις δεκαετιών που μένουν έκθετες στο υγρό στοιχείο και γύρω από τα καλώδια τρέχουν νερά. Παράλληλα, οι γονείς τονίζουν πως τα κάγκελα έχουν σκουριάσει ενώ οι πόρτες της εισόδου είναι σε τραγική κατάσταση. «Ευχόμαστε να μη γίνει κάτι και να μην πρέπει τα παιδιά μας να βγουν έξω», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου.

Η κ. Μυλωνάκη τονίζει πως περιμένουν από τους αρμόδιους φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε πράξεις, όχι μόνο σε υποσχέσεις.

Ο φόβος των γονέων είναι τι θα γίνει το χειμώνα που θα χρειάζεται τα παιδιά να ζεσταθούν. “Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πατήσει το κουμπί για να ανοίξει το καλοριφέρ. Ζητούμε την άμεση αντικατάσταση κάποιων πραγμάτων στο σχολείο, για την ασφάλεια των παιδιών”, τονίζει η κ. Μυλωνάκη.

Θεωρεί πως η βέλτιστη λύση θα ήταν να γκρεμιστεί το σχολείο και να κτιστεί από την αρχή! Η κ. Μυλωνάκη αναφέρει πως ενώ το σχολείο παλιά είχε εκατοντάδες μαθητές, σήμερα έχει μόλις 130 παιδιά καθώς οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία, που τα κτίριά τους είναι σε καλύτερη κατάσταση και δεν κινδυνεύουν οι μαθητές.

“Η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να δείξουμε άλλη ανοχή”, τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Οι γονείς προειδοποιούν πως αν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. “Το σχολείο δε θα λειτουργήσει τις ημέρες του χειμώνα, όταν θα χρειαστεί να ανοίξουν τα καλοριφέρ. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είναι τυχεροί που δεν έχει γίνει τίποτα όλο αυτό το διάστημα”, τονίζει η κ. Μυλωνάκη.

Σημειώνεται πως αύριο, Πέμπτη, οι γονείς έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Γιάννη Αναστασάκη.