
Της Κατερίνας Μυλωνά
Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που έκαναν χθες το γύρω του διαδικτύου με κυνηγούς να προβάλλουν σα τρόπαια τα κρι- κρι που μόλις σκότωσαν! Ο σάλος που προκλήθηκε μετά από καταγγελία της δικηγόρου κ. Καλλιόπης Μαραβελάκη από τη Ζωόφιλη Δράση Ηρακλείου, τελικά καταλάγιασε όταν διαπιστώθηκε πως η κίνηση των κυνηγών είχε νομική κάλυψη. Στην καταγγελία της, η κ. Μαραβελάκη ανέφερε: "Μετά από επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής, έχω την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τα σπανιότατα αυτά άγρια ζώα του νησιού μας, που οι δύο αυτοί ανόητοι σκότωσαν, μαχαίρωσαν, έσφαξαν, ξεκοίλιασαν και στη συνέχεια φωτογράφισαν τις πράξεις τους και τις προβάλλουν στο FACEBOOK. Από κοινού Ζωόφιλη Δράση και ΕΚΠΑΖ προχωράμε άμεσα σε καταγγελία για τη θανάτωση και την επίδειξη των θανατωμένων προστατευόμενων άγριων ζώων διαδικτυακά και παρακαλούμε την Ελληνική Αστυνομία και την Εισαγγελία Ηρακλείου να παρέμβουν άμεσα". Ωστόσο, ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρει στην «Π» πως δόθηκε μεγάλη διάσταση στο θέμα χωρίς λόγο. Το δασαρχείο είχε αποφασίσει να φύγουν τα αγρίμια από την Ντία γιατί η τοποθέτηση των κρι- κρι ήταν μία κακή διαχειριστική πρακτική στα νησιά και η θανάτωση των ζώων έγινε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης.
Ο κ. Λυμπεράκης τονίζει πως η Ντία είναι περιοχή Natura και για ο, τι είδος εισάγεται πρέπει να προηγείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη.
«Δεν έγινε παράνομα η θανάτωσή τους, όμως ήταν άσχημη η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών. Δεν έπρεπε να κρατηθεί κρυφό, αλλά τα ζώα δεν είναι τρόπαια» τονίζει.
Ο κ. Λυμπεράκης αναφέρει πως η παρουσία των κρι- κρι στη Ντία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, σε συνδυασμό με τα αγριοκούνελα, γιατί υποβαθμίζουν το περιβάλλον του νησιού, το οποίο είναι μοναδικό, και γίνεται ολόκληρη διαδικασία για να αφαιρεθούν τα αγρίμια από το νησί. Το πρόβλημα ξεκινάει και από το γεγονός ότι έγιναν προσμίξεις με κατσίκες της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υβρίδια. Ο κ. Λυμπεράκης αναφέρει ότι υπάρχουν κρι- κρι και στα νησιά Θοδωρού και Άγιοι Πάντες, όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει στο περιβάλλον της Ντίας. Υπάρχουν περιοχές και στην υπόλοιπη Ελλάδα που επιτρέπεται το κυνήγι αγριμιών, σημειώνει. Ανεξάρτητα από το αν η θανάτωση έγινε νόμιμα ή όχι, ο κ. Λυμπεράκης τονίζει πως «οι φωτογραφίες αποτελούν ένα αποκρουστικό θέαμα, τα ζώα δεν είναι τρόπαιο, οι εικόνες είναι φρικιαστικές». Σημειώνεται πως δεν έχει γίνει γνωστό πότε έγινε η θανάτωση των ζώων.

