Ένα ολόκληρο χωριό ζωντάνεψε χθες στην ανατολική Κρήτη ελέω Καζαντζάκη! Οι Χοντροβολάκοι, που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, χθες είχαν τη τιμητική τους καθώς έγινε ένα μέρος των γυρισμάτων της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή που αφορά τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Τα γυρίσματα διήρκεσαν όλη σχεδόν τη μέρα, όσο υπήρχε φως, και συμμετείχαν και πολλοί κομπαρσοι από την περιοχή και όχι μόνο.

Όπως είπε στην «Π» ο διάσημος Κρητικός σκηνοθέτης τα γυρίσματα σήμερα Τετάρτη και Πέμπτη θα συνεχιστούν στον Κούλε (είχαν γίνει αντίστοιχες σκηνές και στον «Γκρέκο» εκεί στο Κάστρο) ενώ την Παρασκευή θα γίνουν γυρίσματα στην παλιά πόλη των Χανίων.

«Με κάποια γυρίσματα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των γυρισμάτων και θα γίνει το πρώτο μοντάρισμα, όλα ελπίζω να πάνε καλά» είπε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Ο σκηνοθέτης πέλεξε για τον ρόλο του Καζαντζάκη τον χαρισματικό Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Κατά τη διάρκεια της ταινίας και καθώς ο ήρωας μεγαλώνει, τον ενσαρκώνει ο καταξιωμένος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.

Εκτός απο τους δύο πρωταγωνιστές, στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη η Μαρίνα Καλογήρου, τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο Θοδωρής Αθερίδης, τον Άγγελο Σικελιανό ο Νίκος Καρδώνης.

Στο ρόλο της μητέρας του Καζαντζάκη η κατέχουσα τρία βραβεία Χορν Μαρία Σκουλά.

Στον ρόλο του πατέρα του Καζαντζάκη ο Αργύρης Ξάφης. Την Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η Ζέτα Δούκα, τον καθηγητή Θεολογίας ο Πάνος Σκουρόλιακος, τον καθηγητή Φυσικής ο Ηλίας Λογοθέτης, την χαροκαμένη Κρητικιά η Έρση Μαλικένζου.

Στον ρόλο της Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, στον ρόλο της Εύας Σικελιανού η Αμαλία Αρσένη, η Ολγα Δαμάνη, η Τερέζα Κουίκ, ο Νίκος Κορομβόκης και πολλοί άλλοι. Στο ρόλο του Ελ Γκρέκο ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης ο οποίος συμμετέχει φιλικά και στο ρόλο του ιερωμένου, εντελώς μεταμορφωμένος, ο Στάθης Ψάλτης.

Στους ηθοποιούς έρχεται να προστεθεί η φιλική συμμετοχή της Ελληνοαμερικανίδας Anthoula Katsimatides, στον ρόλο της καλής μάγισσας Χρυσούλας Πουαριέ.

Η Anthoula Katsimatides είναι ηθοποιός που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και έχει συμμετάσχει σε αμερικάνικες ταινίες με πιο γνωστή την ταινία «The Family» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2017, μια χρονιά που έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, για τα 60 χρόνια από το θάνατό του.