Στην τσέπη τους αναμένεται να νιώσουν οι καταναλωτές τη μεταφορά των μετοχών της ΔΕΗ στο υπερταμείο (Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών), υποστηρίζει στην «Π» ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Βρέντζος.

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τις άλλες ΔΕΚΟ που επηρεάζονται από το μέτρο (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές).

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία θα είναι δραματικές, καθώς και ότι «αναμένονται μεγάλες μειώσεις μισθών και απολύσεις εργαζομένων».

Γ. Βρέντζος: “Οι καταναλωτές

θα πληρώσουν το μάρμαρο”

Ο κ. Βρέντζος εξηγεί στην «Π» πως μέχρι πρόσφατα, το 51% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκε στο Δημόσιο και το 49% σε ιδιώτες μέσω του χρηματιστηρίου. Τα τελευταία τρία χρόνια, το 17% των μετοχών του Δημοσίου ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και έμενε το 34%, τώρα εκχωρούνται οι μετοχές στο λεγόμενο υπερταμείο.

Ο Γ.Γ. του ΕΚΗ αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το 50% των εσόδων του υπερταμείου θα πηγαίνει στους δανειστές, συνεπώς η ΔΕΗ θα μπορεί να απολαμβάνει μόλις τα μισά έσοδά της, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

«Η ΔΕΗ είναι «μέσα» λόγω των χρεών προς την επιχείρηση. Αν χάσει το 50% των εσόδων της, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις. Οι καταναλωτές θα δουν στην τσέπη τους το πέρασμα των μετοχών στο υπερταμείο. Συνολικά, 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές θα πληρώσουν το μάρμαρο» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναμένεται να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις για 1.800 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 800 περίπου είναι στην Κρήτη.

Ο κ. Βρέντζος αναφέρει πως αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές οφείλουν 3 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ και η επιχείρηση προσπαθεί με διακανονισμούς να μαζέψει χρήματα και να σταθεί στα πόδια της. Οι οφειλές των Κρητικών φτάνουν τα 150 εκ. ευρώ, των Ηρακλειωτών περίπου τα 80 εκ. ευρώ.

«Δυστυχώς, η ΔΕΗ, που ως το 1999 ανήκε αποκλειστικά στο κράτος, ξεπουλιέται και μάλιστα από μία αριστερή κυβέρνηση που ευαγγελιζόταν ότι θα προστάτευε τη δημόσια περιουσία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», σχολιάζει ο κ. Βρέντζος. Προβλέπει ότι με το υπερταμείο θα έρθουν αυξήσεις που θα αναγκάσουν τον κόσμο να… μπαίνουν δυο- δυο και τρεις – τρεις στην μπανιέρα, όπως κάνουν κάποιοι Ευρωπαίοι, και να ζεσταίνονται με κουβέρτες και όχι με ρεύμα.