Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται σε 3 εκατ. ευρώ, τα οποία οι καλλιεργητές επρόκειτο να υπερασπιστούν ακόμα και με τα όπλα που βρέθηκαν στο χώρο

Θερμοκήπιο - χρυσωρυχείο ανακάλυψαν οι διωκτικές αρχές σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στο Αντισκάρι και στα Πλατιά Περάματα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδόν 5.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης ειδικής ποικιλίας, τα γνωστά «νανάκια», τα οποία παρά το μικρό τους μέγεθος, αποδεικνύονται «γίγαντες» στην …παραγωγή. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Π» ότι η αξία από την εμπορία της παραγόμενης ποσότητας αποτιμάται περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για τρελό τζίρο, με τους χασισοκαλλιεργητές να είναι έτοιμοι ακόμα και για …πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα στο θερμοκήπιο οι αστυνομικοί βρήκαν δύο γεμάτα όπλα, ένα πιστόλι και ένα κυνηγετικό, τα οποία προφανώς δεν τα είχαν για …μπεκάτσες. Υπάρχει όμως και άλλη μία πτυχή που καταδεικνύει το πόσο οργανωμένο ήταν το κύκλωμα αλλά και έτοιμο για όλα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με τις δυνάμεις να προσεγγίζουν με προσοχή το θερμοκήπιο, έγινε αντιληπτή η παρουσία ατόμου, στον οποίο αποδίδεται ρόλος φύλακα. Πρόκειται πιθανότατα για αλλοδαπό, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει, εκμεταλλευόμενος το δύσβατο της περιοχής, την οποία ήξερε σαν την παλάμη του χεριού του. Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε στην «Π» ότι «φύλακας» της φυτείας-μαμούθ όταν αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν, βρισκόταν σε απόσταση από τα όπλα. Αιφνιδιάστηκε!

Έτσι επέλεξε να διαφύγει. Σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα μπορούσε να συμβεί.

Ο αλλοδαπός που διέφυγε προκύπτει ότι ζούσε στον χώρο του θερμοκηπίου. Οι αστυνομικοί βρήκαν μία αυτοσχέδια καλύβα με τρόφιμα, είδη ρουχισμού και άλλα αντικείμενα για τις καθημερινές του ανάγκες.

Όλα αυτά τα ευρήματα αλλά και πολλά άλλα συγκεντρώθηκαν με …θρησκευτική ευλάβεια από τους αστυνομικούς προκειμένου να σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Θεωρούν σίγουρο ότι θα «μιλήσουν».

Σύλληψη

Με τις έρευνες σε σπίτια και άλλους χώρους να συνεχίζονται έως αργά χθες το βράδυ, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη του ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου.

Πρόκειται για κάτοικο της περιοχής. Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται ότι το θερμοκήπιο ναι μεν του ανήκει αλλά το είχε παραχωρήσει έναντι μισθώματος σε άλλον κρητικό, όπως είπε. Το πρόσωπο αυτό ήδη ερευνάται από την Αστυνομία. Σε ό,τι αφορά την τεράστια φυτεία, πολλά δενδρύλλια ήταν έτοιμα για συγκομιδή, άλλα πάλι ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, ο χώρος του θερμοκηπίου ήταν επιμερισμένος, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των δενδρυλλίων, με την προοπτική συγκομιδής καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου και παντός καιρού. Αστυνομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία έχει ακόμα …δρόμο σε επίπεδο ερευνών.