Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Παράνομος καθώς δεν διασφάλιζε την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό κρίθηκε από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων διαγωνισμός προϋπολογισμού ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ για την προμήθεια χειρουργικών ραμμάτων στα 8 νοσοκομεία της Κρήτης ο οποίος ακυρώθηκε. Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής που πραγματοποίησε ελέγχους σε 4 νοσοκομεία, το ΚΑΤ της Αθήνας, το νοσοκομείο Γεννηματά της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο της Εδεσσας, το ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο που ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2016, ο διαγωνισμός για τα νοσοκομεία της Κρήτης ήταν στο στάδιο προ της κατακύρωσης τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με το πόρισμα, κοινό χαρακτηριστικό όλων των διαγωνισμών ήταν μεταξύ άλλων και οι “φωτογραφικές” προδιαγραφές κατά παράβαση του νόμου. Οπως τονίζουν οι ελεγκτές, “κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο στις τέσσερις διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια χειρουργικών ραμμάτων, διαπιστώθηκε ότι σε όλες σχεδόν τις ελεγχόμενες διαδικασίες ανάθεσης προκρίθηκε το θέμα της μη ορθής εφαρμογής των διατάξεων της Οδηγίας, κυρίως σε σχέση με την αναφορά στις τεχνικές προδιαγραφές των ελεγχόμενων διαγωνισμών “ειδικών” ή πρόσθετων απαιτήσεων για τα υπό προμήθεια ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κατά παράβαση των διατάξεων της σχετικής Οδηγίας 93/42/ ΕΟΚ».

Τι αναφέρει το πόρισμα για τον διαγωνισμό της Κρήτης

Οσον αφορά στον διαγωνισμό ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου στο πόρισμα επισημαίνονται τα εξής:

“Η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία αφορούσε την διενέργεια ενιαίου ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών οκτώ νοσοκομείων της Κρήτης προϋπολογισμού 462.019.00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή. Μετά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με νέες τεχνικές προδιαγραφές, με την υπ'αριθ. 15 ΔΙΣ/2011 διακήρυξη ορίσθηκε ως ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού η 24/07/2014. Έως την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής έκθεσης, ο διαγωνισμός ήταν στο στάδιο προ της κατακύρωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη το αντικείμενο και την εκτιμώμενη αξία της υπό ανάθεση σύμβασης η διενέργεια του ως άνω διαγωνισμού διέπεται σαφώς από τις διατάξεις του ΠΔ 60/2007.

Οπως τονίζεται:

“Από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου προέκυψαν νομικές πλημμέλειες της αναθέτουσας αρχής κατά την δημοσίευση των ουσιωδών στοιχείων της διακήρυξης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι, είτε παραλείφθηκαν ουσιώδεις πληροφορίες του ελάχιστου περιεχομένου της διακήρυξης είτε διαφοροποιήθηκαν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Ε.Ε.Ε.Ε και στον εθνικό τύπο ή το κείμενο της διακήρυξης, συνιστώντας εκ του λόγου αυτού παράλειψη ή μη προσήκουσα τήρηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των όρων του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο στο τυποποιημένο έντυπο προκήρυξης σύμβασης που απέστειλε για δημοσίευση στην Ε.Ε.Ε.Ε. δεν συμπεριέλαβε ουσιώδη στοιχεία της διακήρυξης, όπως η ποσότητα των υπό προμήθεια ειδών, το ύψος των εγγυητικών επιστολών και η ύπαρξη τμημάτων στον διαγωνισμό. Επιπλέον, διαπιστώθηκε διάσταση στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην Ε.Ε.Ε.Ε. και στον εθνικό τύπο, ως προς την ύπαρξη τμημάτων στον διαγωνισμό, και ασάφεια ως προς τον προσδιορισμό των τμημάτων αυτών καθώς η αναθέτουσα δεν κατάφερε να ορίσει στη με αριθμό 15ΔΙΣ/2011 διακήρυξη με σαφή και πλήρη τρόπο τα τμήματα του κρινόμενου διαγωνισμού, κατά παράβαση των οριζόμενων σ το άρθρο 2 του Π.Δ. 118/2007”.

Το πόρισμα καταλήγει:

“Κατά συνέπεια, στην ελεγχόμενη διαγωνιστική διαδικασία διαπιστώθηκε παράλειψη ή πλημμελής τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας, η οποία συνιστά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας του διαγωνισμού, η οποία πλήττει τις αρχές του ανταγωνισμού, της πρόσβασης στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και της διαφάνειας και καθιστά μη νόμιμη τη διενέργειά του”.

Η ανεξάρτητη επιτροπή δημόσιων συμβάσεων στην έκθεσή της ακόμη από τον έλεγχο που έγινε στα 4 νοσοκομεία διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τις “πρόσθετες” τεχνικές προδιαγραφές αφού προκαλεί καθυστέρηση και εμπλοκή στους διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ετσι φαίνεται ότι τα νοσοκομεία ωθούνται, προκειμένου να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, να προχωρούν σε αποσπασματικές και βιαστικές προμήθειες των σχετικών προϊόντων εξωσυμβατικά με ενδεχομένως αδιαφανείς διαδικασίες που βαίνουν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Διοικητής ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου: “Θα μπει τάξη στις προμήθειες”

Σύμφωνα με τα όσα σείπε στην “Π” ο διοικητής ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, την τελευταία διετία οι περισσότερες προμήθειες γίνονταν εξωσυμβατικά χωρίς διαγωνισμό, κάτι που είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει.

Ο στόχος μας είναι να γίνονται διαγωνισμοί με διαφανείς διαδικαδίες για να ενισχύεται ο ανταγωνισμός και να προμηθευόμαστε ποιοτικά υλικά εξασφαλίζοντας τις χαμηλότερες τιμές. Ετσι διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον. Το σύστημα των εξωσυμβατικών προμηθειών είναι θέμα χρόνου να αλλάξει”.