Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τα είπαν και τα συμφώνησαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι δήμαρχοι της Κρήτης για την προσωρινή φιλοξενία των 2.000 προσφύγων σε μισθωμένα σπίτια στο πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Προχώρησαν και στην συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κρήτης, η οποία μέσα  σε σύντομο χρονικό διάστημα (τα περιθώρια είναι ασφυκτικά) θα αναλάβει να διερευνίσει και να αποσαφηνίσει όλα τα τεχνικά ζητήματα που έχουν ανακύψει ώστε  να «περπατήσει» το εγχείρημα αυτό με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες και τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Το αν εξελιχθούν και καλά θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία των δεσμεύσεων του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και από τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που θα δοθούν, εάν δοθούν, για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος βάσει των ιδιαιτεροτήτων της Κρήτης.  Αποτελεί  ζήτημα κομβικής σημασίας να ξεκαθαριστεί εάν υπάρχει συμφωνία του υπουργείου με την Ύπατη Αρμοστεία ή αν οι συζητήσεις γίνονται στον «αέρα» και ο Γ. Μουζάλας εκφράζει απλώς τις προθέσεις του, όπως έχει επισημάνει η «Π».

Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρεται για πρώτη φορά επίσημα στο πρόγραμμα μέσω της απαντητικής επιστολής του στην ΠΕΔ Κρήτης.

Στην συνάντηση που είχε ο υπουργός στην Αθήνα  με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Κρήτης και εισπράττοντας την αντίδραση τους για την δημιουργία καμπ, ο Γ. Μουζάλας τους είπε: «Βρείτε σπίτια και εγώ αναλαμβάνω στην συνέχεια όλη την ευθύνη. Αφήστε το πάνω μου».

Αυτό επανέλαβε και χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος μας μετέφερε το περιεχόμενο της στιχομυθίας που είχε με τον υπουργό. «Αυτά ακριβώς μας είπε και εγώ με αυτόν τον «αέρα» σας μιλάω, την διαβεβαίωση του υπουργού. Δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο. Να πάμε στην Αθήνα να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα, δήλωσε ότι έχουν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ και η Κρήτη θα συμπεριληφθεί σε αυτό. Μένει φυσικά να το επικυρώσουν και επίσημα.

«Αγκάθι» το εύρος της διασποράς των προσφύγων

Το δεύτερο βασικό σκέλος που χρήζει άμεσης διερεύνησης, αν υποθέσουμε ότι πράγματι σε εύλογο χρονικό διάστημα η Κρήτη θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, είναι τα κριτήρια που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία σε σχέση με την διασπορά των προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά η διασπορά των οικογενειών να περιορίζεται σε μικρή  ακτίνα ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός σε σχέση με την παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών, την ενσωμάτωση τους, την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας.

Η απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης-η οποία δεν ήταν ομόφωνη-στηρίζεται σε μία διαφορετική λογική  όπως τουλάχιστον αυτή αναπτύχθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των δημάρχων.

Η απόφαση τους στηρίζεται στην κατανομή των προσφύγων με βάση την αναλογικότητα ανά περιφερειακή ενότητα.

Πολλοί δήμαρχοι έχουν την αντίληψη «πέντε πρόσφυγες στο ένα χωριό, δέκα στον άλλο δήμο, 50 παραπέρα». Έτσι βλέπουν το μοίρασμα, όμως η φιλοσοφία του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Η κατανομή των προσφύγων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση και είναι αμφίβολο αν υπάρχει δυνατότητα τέτοιας μεγάλης διάχυσης των ανθρώπων, όπως επιθυμούν δήμαρχοι του νησιού.

«Πείτε στο δήμο μου πόσοι μας αναλογούν, 50-80 πρόσφυγες, να βγω την επόμενη ημέρα να απευθύνω πρόσκληση σε όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να δώσουν τα σπίτια τους και τελείωσε το πράμα» είπε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Και σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν πολλοί συνάδελφοι του.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ότι πρέπει να απευθυνθούν στον κόσμο για τα σπίτια.

Η δήμαρχος Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου, επισήμανε ότι η Κρήτη πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί, να γίνει ένας καταμερισμός, να σταματήσει η καταστροφολογία στο όνομα του τουρισμού. «Διασυρθήκαμε ως ρατσιστές στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ανοίξει μία «πληγή» που πρέπει να μαζευτεί γρήγορα».

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πρέπει να κινηθούν ταχύτατα ώστε να απευθύνουν πρόσκληση σε όσους διαθέτουν σπίτια, δημόσια κτίρια, μικρά ξενοδοχεία για τον σκοπό αυτό.

Υπέρ της μίσθωσης σπιτιών και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων για το θέμα  από τα δημοτικά συμβούλια του νησιού, μόνο νέα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει με «πολλές φωνές, αντιστάσεις, επαναστάσεις. Εγώ όλα αυτά τα λέω αηδίες, από την στιγμή που αποδεχόμαστε να έρθουν».

Ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, τόνισε ότι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες εργάζονται το χειμώνα στα χωριά της περιοχής του, χωρίς κανένα πρόβλημα. «Μπορούμε και αυτούς να τους φιλοξενήσουμε οργανωμένα. Ας μην πλατιάζουμε άλλο».

Για άσκοπες συζητήσεις και ανατροφοδότηση αντιλήψεων που δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος μίλησε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης. «Υπάρχει εμπειρία του προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να προχωρήσουμε».  

Ο αντιδήμαρχος Σητείας μίλησε για ασάφειες στην πρόταση Μουζάλα και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» που να δίνει σαφείς απαντήσεις.