Σε ύφεση και μάλιστα μεγαλύτερη από τις προβλέψεις παρέμεινε η οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τα capital controls συνεχίζουν να «ρίχνουν βαριά σκιά» στην προσπάθεια σταθεροποίησης κι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του βʼ τριμήνου.

Ειδικότερα, ύφεση 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, έναντι 0,7% και 0,8% αρχικών προβλέψεων, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Στα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους εθνικούς λογαριασμούς αποτυπώνεται μεγαλύτερος ο απολογισμός  της ύφεσης το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις. Εκτιμάται  ύφεση 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, (έναντι 0,7% και 0,8% αρχικών προβλέψεων).

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής: Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αʼ τρίμηνο του 2016.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1%.

Μείωση κατά 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 3,5%.

Πτώση 0,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,4%.

Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9% σε σχέση με το βʼ τρίμηνο του 2015.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7%.

Μείωση κατά 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 26,5%.

Μείωση κατά 7,1% σε σχέση με το βʼ τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 22,6%.