Του Κώστα Μπογδανίδη

Ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση για τα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών και η ΚΕΔΕ γιʼ αυτό συναντά σήμερα τους υπουργούς, στο δήμο Ηρακλείου έχουν σοκαριστεί με την απάντηση για της Αθήνας!

“Κόψτε αυτούς που περισσεύουν” τους απάντησαν για το θέμα των βρεφών που οι οικογένειες τους μένουν με τα voucher στο χέρι και που μόνο για το Ηράκλειο ξεπερνούν τις 200. Η συζήτηση ήλθε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου υπό το βάρος των καταγγελιών από τους απεγνωσμένους γονείς που δεν έχουν λύση για τα παιδιά τους.

Ο Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη Κουράκη ζήτησε να καλυφθούν όλες οι θέσεις για τους γονείς που έχουν “voucher” σχολιάζοντας δηκτικά πως οι γονείς γυρίζουν με τα “voucher” στο χέρι και συναλλάσσονται με τους ιδιωτικούς παιδικους σταθμούς ρίχνοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Ο Ηλίας Λυγερός αφού επέκρινε σφόδρα την κατάσταση, ζήτησε από τωρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναζήτηση άλλων χώρων τουλάχιστον για του χρόνου.

Μάλιστα ο δήμαρχος κ.Λαμπρινός αναφέρθηκε σε ένα κτήριο δημοτικό επί της λ. 62 Μαρτύρων που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει του χρόνου ως παιδικός σταθμός.

Καταγγελτική θέση πήρε και ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπειρωσης Μιχάλης Κασαπάκης που ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα όπου να καταγγέλονται όσα τραγελαφικά έγιναν στην υπόθεση των voucher. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης αναφέρθηκε στο χρονικό των όσων συνέβησαν αποκαλύπτοντας πως χθες σε επικοινωνία που είχε με την εταιρεία ΕΕΤΑΑ που έχει το πρόγραμμα των παιδικών του είπαν ορθά κοφτά να εγγράψει τα 100 βρέφη και τα υπόλοιπα να τα κόψει!

Για τα κριτήρια που θα ακολουθήσει ο Δήμος ως προς την επιλογή των 100 βρεφών ο κ. Βουρεξάκης ξεκαθάρισε πως αρχικά θα είναι η μοριοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα ακολουθήσει η εντοπιότητα και αν χρειαστεί για τα βρέφη που φοίτησαν πέρισυ στις δομές θα έχουν μια προτεραιότητα.

Μάλιστα όπως είπε φέτος με το νέο σύστημα που ακολούθησε η κυβέρνηση συνολικά πάνω από 50.000 παιδιά θα κοπούν σε όλη τη χώρα από τους παιδικούς σταθμούς.

Συναντήσεις

Στο μεταξύ με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου θα συναντηθεί σήμερα η ηγεσία της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο θέμα για τα παιδιά που έμειναν, τελικά, εκτός των δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, τονίζει: «Παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην πάγια θέση της πως δεν πρέπει κανένα παιδί να μείνει εκτός των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών»:

«Εμμένουμε στην πάγια θέση μας πως δεν πρέπει κανένα παιδί να μείνει εκτός των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών» τόνισε ο κ.Πατούλης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν σχετικών επιστολών που απέστειλε προς τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με το αίτημα να εξεταστούν λύσεις για τα παιδιά που έμειναν εκτός των κοινωνικών δομών.