
Ακόμα πιο κοντά βρίσκεται η δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου, που δεν θα βελτιώσει μόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες σʼ ένα ευαίσθητο σημείο του ΒΟΑΚ, αλλά θα ενισχύσει και την ασφάλεια των οδηγών σε δύο σημεία άκρως επικίνδυνα, στα οποία κατά το παρελθόν έχουν γίνει πολλά τροχαία ατυχήματα. Πρόκειται για την κατασκευή δύο ασφαλών εισόδων- εξόδων στις περιοχές των συμβολών προς Αγία Πελαγία και Αχλάδα.
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., (αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιακών ʽΕργων του ΟΑΚ ΑΕ) ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ενέκρινε προχθές την οριστική συγκοινωνιακή μελέτη του έργου, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του ΟΑΚ ΑΕ.
Την 13-6-2016 είχαν εγκριθεί από την ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Η μελέτη αφορά την προσθήκη 2 κλάδων τόσο στον Α/Κ της Αγίας Πελαγίας, όσο και στον Α/Κ της Αχλάδας επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Με την κατασκευή των κλάδων αυτών θα αποφεύγονται οι ισόπεδες αριστερές στροφές - διασταυρώσεις , καθώς οι κινήσεις προς Αγία Πελαγία και οι κινήσεις προς Ρέθυμνο θα γίνονται ομόρροπα και στους 2 Α/Κ κόμβους.
Με τη μελέτη αυτή και την κατασκευή του αντίστοιχου έργου επιδιώκεται όχι μόνο η συνολική αναβάθμιση-ανακατασκευή των 2 κόμβων, αλλά και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας με την κατάργηση των αριστερών στροφών, που είναι βασική αιτία ατυχημάτων καθώς και η διενέργεια της κυκλοφορίας μέσω ομόρροπων κινήσεων.
Ο προυπολογισμός του αντίστοιχου έργου είναι 3.500.000 ευρώ.
ʽΗδη το σχετικό έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ και συγκεκριμένα στην ΣΑΕ 2015ΣΕ07100003 και ο ΟΑΚ ΑΕ μέσω της Δ/νσης Συγκοινωνιακών Έργων έχει ζητήσει την ανάληψη δέσμευσης υποχρεώσεων (διάθεση πίστωσης) 3.500.000 ευρώ από το ΥΠΟΜΕΔΙ, προκειμένου να προκηρύξει το έργο με ανοικτή διαδικασία, σύμφωνα με τον νέο Νόμο 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).
Υπενθυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή από Α/Κ Λινοπεραμάτων μέχρι Α/Κ Φόδελε εκπονείται μελέτη ριζικής αναβάθμισης του ΒΟΑΚ με νέα χάραξη μήκους 16 χλμ. και διατομή αυτοκινητοδρόμου με διαχωρισμένο οδόστρωμα 2+2 κλάδων και λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
Η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης του Λειτουργικού Σχεδιασμού (Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων - ΠΠΠΑ, & Προωθημένη Αναγνωριστική).

