Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε στην γειτονική μας Ιταλία ο Εγκέλαδος. Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Ο φονικός σεισμός ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά στην κεντρική Ιταλία,  τα οποία «σβήστηκαν» από τον χάρτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντζι, επιβεβαίωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους 120, όμως υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για περαιτέρω αύξηση του δραματικού απολογισμού.

Οι Ιταλοί παρακολουθούν τις εξελίξεις μουδιασμένοι από το σοκ του ολέθρου. Ο «Εγκέλαδος» ξύπνησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (4:36πμ Ελλάδος)  και ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Ριέτι. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν «μάχη» με το χρόνο και τα χαλάσματα για να εντοπίσουν τους περίπου 150 αγνοούμενους που μέχρι στιγμής εικάζεται ότι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από  μπετόν και σοβάδες. 

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς κατοικούσαν στην πόλη Ακουμόλι, μερικά μόλις χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. «Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια» δήλωσε σε ιταλικά ΜΜΕ ο δήμαρχος της πόλης. 

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση  είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Η πόλη Αματρίτσε δεν υπάρχει πια… Σχεδόν ισοπεδώθηκε από τη μανία της φύσης. Ο δήμαρχος της περιοχής Σέρτζιο Πιρότσι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» και τόνισε ότι τα 3/4 της πόλης έχουν καταστραφεί.  Με σπασμένη τη φωνή, έκανε έκκληση για βοήθεια. «Είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σʼ αυτό είναι αποκλεισμένες» ανέφερε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση Rai. 

Αντίστοιχες είναι οι εικόνες καταστροφής και στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, στην περιφέρεια Μάρκε. 

Στην αναζήτηση των εγκλωβισμένων επιχειρούν άνθρωποι ακόμα και με γυμνά χέρια με την ελπίδα να βρουν όσους περισσότερους επιζώντες. Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλά παιδιά και βρέφη. Συγκλονίζει η μαρτυρία εθελοντή διάσωσης, ο οποίος ανέφερε ότι άκουσαν τις σπαρακτικές κραυγές βοήθειας μητέρας και παιδιού. Τελικά ανασύρθηκαν νεκροί.

 «Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε σεισμική επικινδυνότητα, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς ζώνες και για τούτο οι κατασκευές πρέπει να είναι γερές», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο  σεισμολόγος Βάλτερ Μαρτσόκι. «Έχουμε πολλά ιστορικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε στιγμές που δεν γνωρίζαμε το παραμικρό για αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσαρμο- σθούμε».