Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ολυμπιακής ιστορίας της χώρας μας πέτυχαν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μετάλλια σε όλα τα χρώματα, θέσεις μέσα στην οκτάδα και αρκετοί από τους εκπροσώπους μας ξεπέρασαν τα όριά τους.

Μετά και το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ, η ελληνική αποστολή έφθασε τα 6 μετάλλια στο Ρίο (3 χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα) και ανέβηκε στην 25η θέση του σχετικού πίνακα, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση των Αγώνων.

Πρόκειται για την 5η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στην ιστορία της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, μετά τα 50 μετάλλια του 1896, τα 16 του 2004, τα 13 του 2000 και τα 8 του 1996.

«Αν μετρήσει κάποιος τα μετάλλια, είναι η πιο επιτυχημένη αποστολή μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Η χώρα μας είχε να κατακτήσει χρυσό από τους Αγώνες της Αθήνας. Επίσης, θετικά είναι τα πολλά πλασαρίσματα σε οκτάδες.Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει βάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος είχε προβλέψει ότι θα έχουμε πολλούς αθλητές με διακρίσεις.

Σημαντική ώθηση στα μετάλλια έδωσε το πρόγραμμα της ΕΟΕ «Υιοθετήστε έναν αθλητή», χάρη στο οποίο περισσότεροι από 50 αθλητές και αθλήτριες «υιοθετήθηκαν» από εταιρείες, τράπεζες και ιδιώτες και, έτσι, μπόρεσαν να κάνουν μία αξιοπρεπή προετοιμασία.

«Ηταν ένα πρόγραμμα που το εμπνεύστηκα και το υλοποίησα ύστερα από πολλή προσπάθεια. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν όσους στήριξαν την πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Καπράλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ξεπέρασε στον πίνακα των μεταλλίων χώρες με πλούσια αθλητική παράδοση όπως η Σουηδία, η Αργεντινή, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία κ.α. Την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων πήραν με μεγάλη άνεση γιʼ ακόμα μια φορά οι ΗΠΑ (είχαν 118 λίγο πριν την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων) ενώ για τη δεύτερη έδιναν μεγάλη μάχη η Μ. Βρετανία με την Κίνα (27 χρυσά έναντι 26).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η οικοδέσποινα Βραζιλία πήρε λιγότερα από 20 μετάλλια συνολικά (είχε 18 λίγο πριν το τέλος) παρότι συμμετείχε περίπου με 400 αθλητές και αθλήτριες σε όλα τα σπορ. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα το 2004 κατέκτησε 16 μετάλλια…