Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Το Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή της Βικελαίας στο πλήρως ανακαινισμένο Αχτάρικα,σύμφωνα με το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, αφού πρώτα αποκατασταθούν κάποια τεχνικά προβλήματα υγρασίας που εντοπίστηκαν τους προηγούμενους μήνες και εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα επαναλειτουργήσει, εφόσον έχει απομείνει πλέον με επτά μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ούτε το μέγεθος των δραστηριοτήτων που προσδοκεί η τοπική κοινωνία από την επαναλειτουργία της. Η Βικελαία μέχρι και τις 15 του μήνα θα παραμείνει κλειστή όπως κάθε χρόνο γίνεται προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν τις άδειες τους την τρέχουσα χρονική περίοδο του Αυγούστου που θεωρείται ο μήνας των διακοπών.

Αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσουν οι επιδιορθώσεις των τεχνικών προβλημάτων που εκκρεμούν στο κτίριο τα οποία αν και έχουν διαπιστωθεί εδώ και μήνες εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν ως επί το πλείστον την κεντρική μονάδα κλιματισμού, που εμφανίζει κάποιες δυσλειτουργίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σε κάποια σημεία του πρώτου ορόφου το κτίριο να στάζει νερό. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεννόηση με την αρμόδια εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση τους και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένουν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της μετακόμισης, ήδη έχει αναδειχτεί ανάδοχος του έργου, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα αφού ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των ζητημάτων που εκκρεμούν. Το πλάνο που έχει τεθεί είναι -μετά τον πολύχρονο «εξοστρακισμό» της που ξεπερνά τα 10 χρόνια- η Βικελαία να επιστρέψει πανηγυρικά στο φυσικό της χώρο που δεν είναι άλλος από το περίφημο κτίριο Αχτάρικα.



Οι 35 έγιναν... 7

Αυτό που έντονα προβληματίζει είναι οι συνθήκες επαναλειτουργίας της βιβλιοθήκης με δεδομένο το γεγονός ότι από τους περισσότερους από 35 υπαλλήλους που είχε στις καλές της εποχές η Βικελαία, σήμερα έχει καταλήξει να έχει στη διάθεση της μόλις 7 άτομα τα οποία καλούνται να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης του κορυφαίου αυτού πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας με διεθνή ακτινοβολία. Η Βικελαία εκτός από τη δανειστική δραστηριότητα της και το πολύ σπουδαίο εκδοτικό της έργο έχει και ένα τεράστιο αρχειακό πλούτο καθώς οι συλλογές της εκτείνονται από τα αρχεία του Δούκα της Κρήτης και των νοταρίων του Χάνδακα έως τα οθωμανικά αρχεία και τα αρχεία της Δημογεροντίας, παλαίτυπα του 15ου αι., τα αρχεία του δωρητή Δ. Βικέλα, των Γιώργου Σεφέρη, Γιώργου Σαραντάρη, Μάρκου Αυγέρη κ.ά., χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής, σειρές περιοδικών και εφημερίδων, φωτογραφίες, χαρακτικά, οπτικοακουστικά τεκμήρια…

«Το αποδεκατισμένο προσωπικό της Βικελαίας είναι ένα πραγματικά τεράστιο ζήτημα το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε” τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού “μέσα στο φλεγόμενο για την αυτοδιοίκηση περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως οι στόχοι έχουν τεθεί έστω και υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες”.

Ωστόσο, από τη μια η αδυναμία του Δήμου να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και από την άλλη η κάλυψη των αναγκών με έκτακτο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να δόσουν μόνιμη και οριστική λύση στο μείζον θέμα της εξεύρευσης μόνιμων εργαζομένων που απαιτεί η λειτουργία της Βικελαίας.



Αυξήθηκαν οι επισκέπτες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, μέσα στο ακανθώδες περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος της Βικελαίας αποκτά ακόμα βαρύτερη σημασία καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των επισκεπτών της. Για την ακρίβεια όχι μόνο αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα της αλλά και ο αριθμός των πολιτών που εκδίδουν κάρτες με σκοπό να δανείζονται βιβλία, στο ενοικιαζόμενο κτίριο όπου εξακολουθεί να στεγάζεται μέχρι και σήμερα το δανειστικό τμήμα της στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου. Σημειώνεται ότι το τμήμα των περιοδικών και των εφημερίδων παραμένει στο κτίριο που έχει ενοικιαστεί από το Δήμο Ηρακλείου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ τα αρχεία της Βικελαίας και τμήμα της διοίκησης της στεγάζεται στο κτίριο που μισθώνεται στην οδό Κυδωνίας και Χορτατσών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση περισσότερα από 250 άτομα επισκέπτονται το δανειστικό τμήμα της Βικελαίας, χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτά οι μαζικές επισκέψεις από σχολεία που ζητούν ξενάγηση στους χώρους της.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Βικελαίας, οι επισκέπτες είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, που στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε παιδικά, ιστορικά θρησκευτικά βιβλία και μυθιστορήματα, ενώ οι νεότεροι ηλικιακά και οι φοιτητές στρέφουν τις προτιμήσεις τους σε βιβλία που σχετίζονται με την ψυχολογία, την κοινωνιολογία και τις λογοτεχνικές μελέτες.

Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν στη δημοτική αρχή να αναζητήσει λύσεις με σκοπό να ενισχύσει και να θωρακίσει προοπτικά τη λειτουργία της Βικελαίας το ιστορικό παρεθλόν της οποίας συνδυαστικά με τις σημερινές σύγχρονες απαιτήσεις βάζουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών από την τοπική κοινωνία. Πάντως η αντιδήμαρχος κ. Αρ. Πλεύρη σημειώνει ότι γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια σε σχέση με τον προγραμματισμό της λειτουργίας της Βικελαίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων η πρώτη από τις οποίες για λόγους προφανείς θα είναι αφιερωμένη στο Βικέλα, η δεύτερη στο Σεφέρη και έπεται συνέχεια. Προγραμματίζονται επίσης επιλεγμένες εκθέσεις και εκδηλώσεις που έχουν στόσο να αναστροφοδοτήσουν ενεργά τη σχέση της πόλης με τη Βιβλιοθήκη . “Για την ακρίβεια, αυτό το οποίο επιθυμούμε ως δημοτική αρχή, είναι ο πολίτης να επισκέπεται τη Βικελαίας, να αποκτήσει ζωντανή σχέση μαζί της, να μπαίνει στο κτίριο και να περιηγείται στους χώρους του ακόμα και αν δεν σχεδιάζει να δανειστεί βιβλία” δήλωσε στην “Π” η κα Πλεύρη.

Παράλληλα, κορυφαία στόχευση εξακολουθεί να παραμένει εκτός από την καταλογογράφηση των βιβλίων της Βικελαίας, και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του βενετσιάνικου αρχείου, του τουρκικού αρχείου, και του γερμανικού αρχείου του Φράιμπουργκ, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να δρομολογηθούν.