
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια επιχειρήσεων και άλλων οικονομικών οργανισμών παρέχει η έρευνα του δρ. Νίκου Λουκέρη από το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ο καθηγητής ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο χρηματοοικονομικής ανάλυσης το οποίο δημιουργεί βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου και στηρίζεται σε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για να πραγματοποιήσει ταξινομήσεις μετοχών με βάση διάφορα δεδομένα που δίνουμε σε αυτό.
Η συγκεκριμένη εργασία του κ. Λουκέρη αποτελεί τη δεύτερη δημοσίευσή του σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του χώρου, η οποία βραβεύεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Όπως εξηγεί στην «Π», τα μοντέλα που αναπτύσσει μπορεί να έχουν πολλές εφαρμογές, να χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση μετοχών και τη δημιουργία αναλυτικού χαρτοφυλακίου , την εξακρίβωση εταιρικής απάτης, την αξιολόγηση μεμονωμένων μετοχών, την πρόβλεψη πτώχευσης επιχειρήσεων ή και κρατών.
Ακόμα, με τα μοντέλα αυτά μπορεί κανείς να προχωρήσει σε ασφαλέστερη αποτίμηση των μετοχών, σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί ο θόρυβος που υπάρχει στις αγορές. «Υπάρχει κερδοσκοπία που προκαλείται από εσφαλμένη πληροφορία και από πληροφορία που δεν έχει εκτιμηθεί σωστά από την πλευρά των επενδυτών» εξηγεί.
Οι χρήστες των μοντέλων μπορεί να είναι επενδυτικές επιχειρήσεις, τράπεζες, επενδυτικοί οργανισμοί, funds, το κράτος, οι εφορίες, διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί και η αστυνομία.
Ο στόχος της έρευνάς του είναι το καλύτερο φιλτράρισμα και η σωστότερη αξιολόγηση των δεδομένων.
Μπορεί να έχει εφαρμογές και σε μηχανικής φύσεως δεδομένα, από τα συστήματα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή για να αξιολογήσει κανείς κάποια εξαρτήματα του υπολογιστή για την καλύτερη λειτουργία του ή να δώσει μηχανολογικά δεδομένα για τη λειτουργία ενός κινητήρα αεροσκάφους ή αυτοκινήτου.
Ο δρ. Νίκος Λουκέρης εξειδίκευσε την έρευνά του στη θεωρία χαρτοφυλακίου, ωστόσο μπορεί να έχει εφαρμογές και σε πεδία όπως της βιοιατρικής.
Ο δρ. Νίκος Λουκέρης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο ΤΕΙ Κρήτης, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Maryland), της Βρετανίας (Greenwitch) και στην Αστυνομική Ακαδημία Ελλάδος. Έχει έντονο ερευνητικό κι ακαδημαϊκό έργο με δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
Είχε διακριθεί ξανά το 2012 σε σημαντικό οικονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ με το βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας.

