Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πανικόβλητοι έτρεχαν παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι, ενώ δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης των οικισμών Αγίου Παύλου και Αγίου Γεωργίου

Με …κομμένη την ανάσα μόνιμοι κάτοικοι αλλά και παραθεριστές παρακολουθούσαν τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν τις τεράστιες φλόγες που απειλούσαν σπίτια και ξενοδοχεία σε περιοχές του νότιου Ρεθύμνου. Η αγωνία κορυφώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής οπότε και οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές του παραθαλάσσιου οικισμού της Αγίας Γαλήνης με τους πυροσβέστες να δίνουν μία από τις δυσκολότερες μάχες για την αναχαίτιση της φωτιάς. Νωρίτερα για προληπτικούς λόγους είχε δοθεί εντολή να εκκενωθούν και οι μικρότεροι οικισμοί του Αγίου Παύλου και του Αγίου Γεωργίου με αρκετούς ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων να αντιδρούν και να αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Η κατάσταση αυτή δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών που έπρεπε να κινηθούν ταχύτατα και συντονισμένα.

Το σκηνικό που είχε στηθεί μέσα στη νύχτα ήταν εφιαλτικό: με σύμμαχο τους θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως έως και 14 μποφόρ κατά διαστήματα, οι φλόγες είχαν σχηματίσει ένα πύρινο ποτάμι που κατευθυνόταν με ορμή προς τις κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Σακτούρια Ρεθύμνου. Λόγω των δυνατών ανέμων το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε και κατευθύνθηκε προς την πλευρά του Αγίου Παύλου.

Οι καιρικές συνθήκες απέκλεισαν κάθε δυνατότητα επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς από αέρος και αυτό δυσκόλεψε σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τα δύο ελικόπτερα που κινητοποιήθηκαν άμεσα για την φωτιά υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην βάση τους χωρίς να προβούν σε καμία ρίψη. Οι φλόγες συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο προς τις Μέλαμπες και τελικά έφθασαν μέχρι τον οικισμό της Αγίας Γαλήνης.

Παλικάρια οι πυροσβέστες

Μόνοι αντιμέτωποι με το πύρινο θεριό και τους δαιμονισμένους ανέμους, οι δεκάδες πυροσβέστες που βρέθηκαν στο πεδίο της …μάχης, δεν λιγοψύχησαν στιγμή. Παρά την σωματική εξάντληση και τις αντίξοες συνθήκες, συνέχισαν να επιχειρούν με σθένος, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Στο φαράγγι της Αγίας Γαλήνης, σε ένα ρυάκι, κατάφεραν να εγκλωβίσουν την φωτιά πριν την επέλαση της στον οικισμό. Η επέμβαση τους υπήρξε πραγματικά σωτήρια.

Ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, έκανε λόγο για μία από τις δυσκολότερες φωτιές στην υπηρεσιακή του διαδρομή ενώ εξήρε την αυτοθυσία των ανθρώπων της πυροσβεστικής. Σε ό,τι αφορά στα αίτια πρόκλησης της καταστροφικής πυρκαγιάς, τόνισε ότι ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Στον τόπο έναρξης της πυρκαγιάς έχει γίνει αυτοψία από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής και όλα τα στοιχεία αξιοποιούνται.

Όπως ανέφερε, κυριολεκτικά στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η εντολή για την εκκένωση και της Αγίας Γαλήνης.

Σημαντική όμως ήταν και η συνδρομή αστυνομικών και λιμενικών που έσπευσαν να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων, τα οποία είχαν παγιδευτεί σε διάφορα σημεία.

Νύχτα της …κολάσεως

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κανείς δεν κοιμήθηκε στο νότο. Όλοι ήταν στους δρόμους. Κάτοικοι, καταστηματάρχες, τουρίστες. Οι ντόπιοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν, άλλοι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι και αρκετοί αποφάσισαν να φύγουν, φοβούμενοι τα χειρότερα. Αρκετοί τουρίστες που είχαν κλείσει διαμονή στην περιοχή, επέλεξαν να μετακινηθούν σε άλλους προορισμούς, κάτι που επίσης καταγράφεται ως ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή.

Για πρωτοφανή σε ένταση φωτιά έκανε λόγο και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος βρισκόταν επί ποδός και ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ένταση της πυρκαγιάς ήταν σχεδόν καθηλωτική και το μόνο που εύχονταν ήταν να καταλαγιάσουν οι άνεμοι ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Και πάλι όμως ο απολογισμός είναι δραματικός. Σε μία μεγάλη ακτίνα που υπερβαίνει τα 25 χιλιόμετρα το μόνο που αντικρίζει κάποιος είναι στάχτη και αποκαϊδια. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης αλλά και αγροτικές καλλιέργειες έχουν αποτεφρωθεί. Θερμοκήπια έγιναν στάχτη, ελαιώνες, μελίσσια, αποθηκευτικοί χώροι, ποιμνιοστάσια και αγροικίες. Περιορισμένες ζημιές καταγράφονται και στους αυλόγυρους κατοικιών και ξενοδοχείων που διασώθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς χάριν στις επίπονες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου απηύθυνε έκκληση στον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών καθώς υπάρχουν σοβαρές καταστροφές σε υποδομές αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.