Αυξημένη τουλάχιστον κατά 10% είναι φέτος η ακτοπλοϊκή κίνηση στα δρομολόγια Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο και σʼ αυτό έχουν βοηθήσει και οι προσφορές που κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ παράλληλα γίνονται γεναίες εκπτώσεις στα εισιτήρια όσων ταξιδεύουν σε νησιά όπως την Λέσβο, για να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση. Ωστόσο για όσους δεν πρόλαβαν τους προηγούμενους μήνες τις προσφορές απλησίαστο είναι το κόστος της οικογενειακής μετακίνησης με High Speed σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος. Το ποσό σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και ξεπερνάει το ποσό που θα δαπανήσει κάποιος για να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Για να πάει κάποιος από το Ηράκλειο στη Σαντορίνη και να επιστρέψει στο Ηράκλειο με Hi Speed θα πρέπει να δαπανήσει 124 ευρώ. Για τη Νάξο το ποσό με επιστροφή κατά άτομο φθάνει τα 150 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την Πάρο. Για την Ίο θα πρέπει να δαπανήσει 138 ευρώ και για τη Μύκονο 170 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να διαθέσει αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προσθέσει και πολλά ακόμη για μια πενθήμερη διαμονή σε ένα από αυτά τα νησιά.

Μια αναζήτηση σε γνωστές ιστοσελίδες είναι αρκετή για να κατανοήσει κάποιος ότι πρέπει να βάλει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη, αν θέλει να πάει διακοπές.

Για παράδειγμα, η διαμονή για 5 βράδυ σε μονόχωρο δωμάτιο με 4 κρεβάτια στοιχίζει στο πιο απλό οικονομικό κατάλυμα της Πάρου 500-700 ευρώ. Για τη Νάξο οι πιο οικονομικές τιμές κυμαίνονται από 500-950 ευρώ και για τη Μύκονο το φθηνότερο δωμάτιο στοιχίζει το πενθήμερο 1.300 ευρώ. Αν προσθέσουμε το ποσό που χρειάζεται για να ενοικιάσει κάποιος αυτοκίνητο, τα έξοδα βενζίνης, το ποσό που θα δαπανήσει για φαγητό, καφέ κ.λπ. το τελικό νούμερο είναι απαγορευτικό με την πλειοψηφία των οικογενειών που θέλουν αλλά δεν μπορούν τελικά να πάνε ούτε ολιγοήμερες διακοπές.

“Εννοείται ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τις 20 Αυγούστου οι τιμές διαμονής είναι υψηλές και για το πιο απλό δωμάτιο. Όσο για το κόστος της μετακίνησης σε αρκετές περιπτώσεις είναι επίσης υψηλό” αναφέρει η τουριστική πράκτορας Μαρία Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι το κόστος ενός ταξιδιού στο εξωτερικό είναι συχνά χαμηλότερο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, ο κόσμος τώρα αποφεύγει τα ταξίδια στο εξωτερικό και προτιμάει την Ελλάδα.

Υπάρχουν προσφορές αλλά όχι της τελευταίας στιγμής

Η τουριστική πράκτορας Μίκα Μυκωνιάτη ανέφερε: “Υπάρχουν σημαντικές προσφορές και στη μετακίνηση με πλοίο, είχαμε κάποιο εκπτωτικά εισιτήρια και με τα High Speed. Αλλά πρέπει να τις αναζητάς και να κλείνεις τα εισιτήρια εγκαίρως, όχι την τελευταία στιγμή”.