
Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ με υπευθυνότητα, εντιμότητα, διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν με σημαντικότερο αυτό της υποστελέχωσης επανέλαβαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, οι οποίοι προήδρευσαν το Σάββατο σε σύσκεψη στην ΔΥΠΕ Κρήτης. Συναντήθηκαν με τους νέους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης ενώ παρουσιάστηκε και ο χάρτης υγείας της Κρήτης που αποτυπώνει αναλυτικά τους δείκτες και τα ποσοστά νοσηρότητας στην Κρήτη ανά νομό και δημοτικά διαμερίσματα για τις νεοπλασίες, τα λοιμώδη και τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος.
Μάλιστα, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης τόνισαν ότι εκτός από πολύτιμο εργαλείο για τη ΔΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων, ο χάρτης υγείας θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Προμηθευτές
και γραφειοκρατία για τις προσλήψεις
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε στους διοικητές ότι πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τις πληρωμές των προμηθευτών, φαρμάκων και αναλώσιμων ενώ υπογράμμισαν ότι παρά την γραφειοκρατία, προχωρούν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.
Παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 οι συμβάσεις του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης υπογράμμισαν ότι παρά τις δυσκολίες πρέπει να γίνει απʼ όλους κατανοητό ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την σταθεροποίηση του συστήματος υγείας όπου την τελευταία εξαετία δεν γίνονταν προσλήψεις προσωπικού.
Αξιοκρατία στους διοικητές
Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση τους, τη διαφάνεια, την στελέχωση και την αναβάθμιση των υποδομών των υγειονομικών μονάδων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό στη διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής των νέων διοικητών-αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι από τους επιλεγέντες το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση.
Αναφερόμενος επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υπάλληλοι, αν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως από την σημερινή πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της να στηρίξουν την προσπάθεια και το έργο τους έμπρακτα, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, όπως εκείνο της υποστελέχωσης.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, τόνισε ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων.
Επίσης επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε για μια ακόμα φορά, η ξεκάθαρη δέσμευση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην Κρήτη, κατεύθυνση την οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων με εντιμότητα, διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στην εξαιρετική δουλειά των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων, αλλά και με προτεραιότητα στην κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

