Στο μεταξύ, καθημερινά «σκάνε» στα χέρια δεκάδων ιδιοκτητών αυθαιρέτων τα μπιλιετάκια με τα πρόστιμα που τους έχουν χρεωθεί για τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα τους, τα οποία ηλεκτροδοτήθηκαν στο τέλος της 10ετίας του ΄90 και στις αρχές του 2000. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της βεβαίωσης των προστίμων των 3.500 συμπολιτών μας, οι οποίοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έδινε το «πράσινο φως» για την ηλεκτροδότηση εκατοντάδων αυθαιρέτων βασιζόμενη σε νόμο της Β.Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το νόμο αυτόν, όσοι έχουν ένα κτίσμα εκτός σχεδίου και αντιμιετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορούν να συνδεσουν το ακίνητο τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε πρώτη φάση στάλθηκαν ειδοποιητήρια στους σε όσους είχαν χρεωθεί μεγάλα πρόστιμα και τώρα στέλνονται τα αντίστοιχα μπιλιετάκια σε όσους χρωστούν μικρότερα χρηματικά ποσά από 100.000 και κάτω.

Η διαδικασία αποστολής των προστίμων για τα αυθαίρετα κινείται εσωτερικά από τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς μετά των παρέμβαση των οικονομικών επιθεωρητών, οι υπάλληλοι τρέμουν για το ενδεχόμενο προσωπικού καταλογισμού, με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι η βεβαίωση των προστίμων είναι μια διαδικασία επιβεβλημένη από το νόμο, στην οποία ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει, καθώς υπάρχουν πολυεπίπεδες πιέσεις από το κεντρικό κράτος αλλά και η αγωνία των υπαλλήλων της πολεοδομίας που φοβούνται τον προσωπικό καταλογισμό για τα πρόστιμα που δεν έχουν βεβαιωθεί.