Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας της ένταξης στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναμένεται στο Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ.Τσιρώνης, ο οποίος στο πλαίσιο μιας ανοικτής συζήτησης που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 του μήνα,στις 8.00 το βράδυ στο «Τεχνόπολις», αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με το σχεδιασμό του υπουργείου στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο κ. Τσιρώνης αναμένεται νωρίτερα να έχει επαφές και με την Περιφέρεια και με το Δήμο Ηρακλείου, ενώ το βράδυ στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί θα δεχτεί ερωτήσεις και θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που θα τεθούν για το «καυτό» θέμα της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία και δομικά προβλήματα του Ηρακλείου.

Η κάθοδος του κ. Τσιρώνη έχει κινητοποιήσει το Σύλλογο Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης, η διοίκηση του οποίου απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση και να θέσουν όλα τα ερωτήματα που έχουν στον υπουργό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχ. Βλαχάκης, είναι σημαντικό όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ιδιότυπη ομηρεία των αυθαιρέτων να συμμετέχουν στην εκδήλωση, να εκθέσουν τη δική τους πλευρά και τα ερωτήματα τους για το κρίσιμο θέμα της δόμησης εκτός σχεδίου πόλης. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα Κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να αξιολογήσουν το γεγονός ότι δεν είναι μαζική η συμμετοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά στην ένταξη τους στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, όπου οι μόνοι που σήμερα εντάσσονται είναι οι 3.500 οι οποίοι ηλεκτροδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (από το Δήμο Ηρακλείου και την πρώην Νομαρχία) με βάση το νόμο της Β. Παπανδρέου. Σε όλους αυτούς αυτούς ο Δήμος Ηρακλείου στέλνει καθημερινά μπιλιετάκια με τη χρέωση του προστίμου που τους αναλογεί και παράλληλα τους μπλοκάρει και το ΑΦΜ. Έτσι αναγκάζονται να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης του ακινήτου τους και να ενταχθούν στο νόμο, διότι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή.

Από την πλευρά του ο κ. Βλαχάκης τονίζει ότι πάγια θέση του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης, την οποία και θα θέσει για μια ακόμα φορά στον υπουργό, είναι να μειωθούν τα πρόστιμα σε ποσοσοστό 40% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των οφειλετών. Παράλληλα επειδή υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, θα πρέπει να υπάρξουν ανακουφιστικές διατάξεις για να διευκολυνθούν ως προς την ένταξη τους στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Θέση του συλλόγου είναι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας θα πρέπει να απαλλαγούν από τη χρέωση του προστίμου. Επίσης είναι σημαντικό οι δόσεις των προστίμων να καθορίζονται με κοινωνικά κριτήρια ώστε η μικρότερη να είναι 50 ευρώ και η μεγαλύτερη 300 ευρώ. Ακόμα ο σύλλογος ζητά να μειωθεί το παράβολο που χρεώνεται για την ένταξη στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων από τα 500 ευρώ στα 200 ευρώ. Τέλος σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη όσοι συμπολίτες μας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας τα πρόστιμα τους θα πρέπει να διαγραφούν.

Ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ανάπτυξης του προέδρου της Ν.Δ. και πρώην βουλευτής και πολιτικός μηχανικός Μάξιμος Σενετάκης αξιολογεί ότι η ένταξη στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα πρέπει να διστάζουν να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης του εκτός σχεδίου πόλης ακινήτου τους.

Εκτός από τα προφανή οφέλη, υπάρχουν δύο κρίσιμες παράμετροι, όπως εξηγεί όπου θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι είναι ασαφείς οι πληροφορίες σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του υφιστάμενου νόμου. Για την ακρίβεια οι πληροφορίες που διαχέονται δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν αυστηρότερες διατάξεις στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Η δεύτερη και επίσης σημαντική παράμετρος αφορά στο γεγονός ότι τις όποιες ευεργετικές διατάξεις ακολουθήσουν με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα διαδεχτεί την υφιστάμενη, θα έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν μόνο όσοι σήμερα ενταχθούν στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Άρα η αξιοποίηση της δυνατότητας που σήμερα ο νόμος δίνει για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί μονόδρομο για τους πολίτες προκειμένου να απαλλαγούν από τον εφιάλτη της άμεσης πληρωμής του προστίμου, το οποίο θα μπορούν να ρυθμίσουν σε δόσεις.