«Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του 2008. Η πολιτική αυτή είναι που τρέφει τον απομονωτισμό και τον εθνικισμό», είναι η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το δημοψήφισμα που ανέδειξε το Brexit. Πλέον φαίνεται, μετά τις εξελίξεις του δημοψηφίσματος, να δημιουργούνται δύο αντίθετοι δρόμοι για να επιλέξουν οι χώρες- μέλη, εκτιμά η κυβέρνηση. Οι δρόμοι αυτοί θα είναι είτε η κλιμάκωση και επιτάχυνση αυτής της πολιτικής που οδήγησε στο Brexit, είτε θα αλλάξει η ατζέντα προκειμένου οι λαοί της Ευρώπης να πειστούν ότι έχουν λόγους και είναι προστατευμένοι μέσα στην Ε.Ε.
Η κυβέρνηση εκτιμά, επίσης, ότι η Ελλάδα, στο πολιτικό πεδίο μπορεί να έχει ρόλο, καθώς ζητούμενο είναι η συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη. Στο κλίμα αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο με ενδιαφέρον αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα. Δεν αποκλείεται δε, ενόψει της Συνόδου, να υπάρξουν κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες για επαφές και συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στο οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, με βασική μέριμνα, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία να μην διακυβεύσει την πορεία σταθεροποίησης στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, πολλώ δε μάλλον που έχουν δρομολογηθεί επενδυτικά σχέδια και πολιτικές για τη στροφή στην ανάπτυξη.
Τσίπρας: Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας
Την ανάγκη ενός νέου οράματος και ενός νέου ξεκινήματος για την ενωμένη Ευρώπη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, την επικράτηση δηλαδή του Brexit.
«Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».
Γι' αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. «Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, για να υπογραμμίσει πως γι' αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο.
«Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε γιʼ το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.
Μητσοτάκης: Η Ε.Ε οφείλει μια γενναία αυτοκριτική
Ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η απόφαση των Βρετανών να βγουν από την Ε.Ε., μια απόφαση, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι σεβαστή.
«Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς» με συγκεκριμένες, όπως επισημαίνει, «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μη ζήσει η γενιά μας την κατακερματισμένη Ευρώπη του παρελθόντος, των εθνικισμών και των συγκρούσεων.
«Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης» καταλήγει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γεννηματά: “Δεν χάθηκε ο πόλεμος”
«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χαρακτήρισε, ως μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε ακόμη ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος» και πως «πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του».
Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
«Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

