Το δρόμο της επιστροφής προς την Τουρκία θα πάρουν την Δευτέρα 500 μετανάστες, σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, όπως ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το πρακτορείο AFP. Ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και αφορά στη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά πολύ σοβαρά ζητήματα σε σχέση, όχι μόνο με το νομικό πλαίσιο που καλείται να θεσπίσει η Ελλάδα για να υπηρετήσει τη συμφωνία, αλλά κυρίως με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη. Την ίδια ώρα η “ομάδα των 53+” του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει έντονες διαφωνίες για το νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ ούτε στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αναγνωρίζεται νομικά η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ενώ μένει ανοιχτό το ζήτημα της εφαρμογής του.
Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως μεταξύ άλλων για το πώς θα διατηρηθούν οι προσφυγικές ροές σε χαμηλά επίπεδα, και σχετικά με τη διαδικασία με το άσυλο που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Υπάρχει εν πολλοίς συμφωνία από την πλευρά της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επαναπροώθηση 500 ανθρώπων στις 4 Απριλίου», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο.
Οι 500 μετανάστες θα είναι «Σύροι που δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, Αφγανοί και Πακιστανοί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.
Αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στις 18 Μαρτίου.
Ε.Ε.: Στόχος να ξεκινήσει το σχήμα 1:1 στις 4 Απριλίου
Η εκπρόσωπος για Θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι στόχος παραμένει το σχήμα ανταλλαγής ένας προς έναν να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.
Το μέτρο αυτό, που προβλέπεται από την συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας, προβλέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο δεν έχουν γίνει δεκτές, στην Τουρκία.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης συντακτών, η κ. Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της επιχείρησης αυτής.
Τόνισε, όμως, ότι οι ελληνικές και οι τουρκικές αρχές συνεργάζονται στενά με τον Ευρωπαίο συντονιστή για το προσφυγικό Μάρτιν Φερβέι. Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ταξίδι του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Άγκυρα στις 3 Απριλίου.
Ερωτηθείσα για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία η κ. Μπερτό απάντησε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες.
Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα. Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα οι κρατούμενοι πρόσφυγες στα hot spots των νησιών αντιδρούν στην επιστροφή τους στην Τουρκία. Μάλιστα στην κορύφωση της αντίδρασής τους προχώρησαν χθες πρόσφυγες της Χίου, που κατάφεραν να βγουν από το hot spot και να διαδηλώσουν με δυναμικό τρόπο.

