Μακάβρια αρχή με τέσσερις νεκρούς πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τις πρώτες 8 ώρες από την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, οι Τούρκοι έστειλαν στα νησιά 900 πρόσφυγες, αλλά και τέσσερα πτώματα.

Δύο κοριτσάκια ενός και δύο ετών έπεσαν από τη λέμβο και πνίγηκαν κοντά στη Ρω, ενώ δύο άνδρες δεν κατάφεραν να βγουν στις ακτές της Λέσβου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκκενώνει τα hotspots των νησιών του Αιγαίου, προωθώντας τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα, για να βρουν εκεί προσωρινό καταφύγιο οι νεοεισελθόντες, που από την 4η Απριλίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία, προκειμένου αντίστοιχος αριθμός Σύρων να μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ζητά πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και προσδοκά στην άμεση ανταπόκριση της Ευρώπης για αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού, που θα συνδράμει στην ταυτοποίηση και τις διαδικασίες του ασύλου, για το οποίο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνιστά ιδιαίτερη ευαισθησία στην εφαρμογή της νομιμότητας. Καταφτάνουν από χθες οι Τούρκοι παρατηρητές στο Αιγαίο.