Κλείδωσε για την επόμενη Δευτέρα 21 του μήνα η συνάντηση των δημάρχων της Κρήτης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει το νησί στο τεράστιο θέμα που έχει ανακύψει με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι της Κρήτης, με απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης έχουν εκφράσει τη βούληση τους, να φιλοξενήσουν και να περιθάλψουν ασυνόδευτα παιδιά με την προυπόθεση ότι το αρμόδιο υπουργείο θα προσδιορίσει με σαφήνεια το πλαίσιο της διαμονής τον τόπο το χρόνο και τις προυποθέσεις.

Το πιθανότερο σενάριο είναι τα παιδιά να φιλοξενηθούν στο Ηράκλειο και στα Χανιά και ήδη οι δύο Δήμοι είναι σε πλήρη εγρήγορση στην κατεύθυνση αυτή. Όπως μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο είναι η φιλοξενία και περίθαλψη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να γίνει με αξιοπρέπεια και μέσα σε συνθήκες ανθρώπινες που θα μπορούν να απαλύνουν τις τραυματικές εμπειρίες που έχουν ζήσει. Μάλιστα για το σκοπό αυτό πρόκειται να γίνει η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφερειακής Ένωσης προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της, και παράλληλα να ζητήσει ενημέρωση για το πώς η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει ουσιασικά στην κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού.

Στο μεταξύ δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους Δήμους της Κρήτης η επίμαχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, με την οποία έκλεισε την πόρτα σε κάθε μορφής φιλοξενία προσφύγων, με την επίκληση της οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης δομών, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται σε όλους τους Δήμους της Κρήτης μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους πρόσφυγες της Ειδομένης, οι οποίοι ξέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου και ζουν το δράμα της προσφυγιάς. Τρόφιμα φάρμακα ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε όλους σχεδόν τους Δήμους του νομού, με σκοπό να σταλεί και να παραδοθεί στους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Ειδομένης. Στο Δήμο Ηρακλείου έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα τρόφιμα και ρουχισμός που θα συλλέγονται μέχρι και την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συμβάλουν φορείς και εθελοντές σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, και εθελοντισμού. Συγκεκριμένα οι πολίτες θα μπορούν να προσφέρουν φάρμακα, τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, ρύζι, μακαρόνια),γάλα εβαπορέ και γάλα σε σκόνη για τα βρέφη, μπιμπερό, είδη ρουχισμού για ενήλικες, ρούχα για μωρά και αδιάβροχα για την ενίσχυση, ανακούφιση και κάλυψη κάποιων αναγκών των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη. Ο τόπος συγκέντρωσης για τα τρόφιμα είναι στο Δημοτικό Παντοπωλείο (Κόσμων 5 – τηλ. 2810-355572) καθημερινά 9:00 με 13:30. Υπεύθυνες είναι οι κ. Μαρία Ορφανουδάκη και Διαμάντω Δημητροπούλου.

Για το ρουχισμό στο ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Τάλως (Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου – Καμίνια τηλ. 2810-315453) καθημερινά 09:00 με 14:30. Υπεύθυνη είναι η κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου. Παράλληλα όποιος εθελοντής επιθυμεί μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, βοηθώντας τους ανθρώπους του Δήμου Ηρακλείου και στις δύο δομές.

Για όποια πληροφορία, επίσης, στο τηλέφωνο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας 2813409111.Τα είδη αυτά θα συγκεντρωθούν και θα μεταφερθούν στην περιοχή με πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου.