Επτά «καυτές» εβδομάδες ξεκίνησαν για την κυβέρνηση και η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου χτυπάει… κόκκινο, αφού τα κρίσιμα μέτωπα του προσφυγικού και της αξιολόγησης παραμένουν ανοικτά.

Tην ίδια ώρα, στην εσωτερική πολιτική σκηνή έρχονται να προστεθούν και οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ελλείψει σχεδίου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η πίεση για την κυβέρνηση και κυρίως για τη χώρα μεγαλώνει. Καθώς τα σύνορα προς τον βορρά κλείνουν ερμητικά, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη.

Παράλληλα, η προσπάθεια της Τουρκίας να κερδίσει οφέλη, φέρνοντας στο προσκήνιο ακόμα και πάγιες αξιώσεις της στο Αιγαίο, φανερώνει ότι είναι έτοιμη για ..σκληρό παιχνίδι.

Ζόρια για την αξιολόγηση

Καμπανάκια χτυπούν όμως και από το διπλό μέτωπο της αξιολόγησης και του χρέους, μιας και αναζητούνται «γέφυρες» στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τη στάση του Ταμείου να παραμένει σκληρή.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ευελπιστούν, πως “μέχρι τις 20 Απριλίου καλό θα ήταν να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα” ει δυνατόν με.. ένα πόνο και ένα νόμο.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία κανείς δεν προτίθεται να βάλει και το χέρι του στη φωτιά και να μιλήσει με βεβαιότητα για τα χρονοδιαγράμματα, αν δεν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

Οι «153» στην ανηφόρα της αξιολόγησης

Σε γενικές γραμμές πάντως ο...αέρας που εκπέμπει η κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών είναι αέρας αισιοδοξίας.

“Δεν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη kontranews ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη Realnews απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο της οικουμενικής, τονίζοντας ότι “ η κυβέρνηση βαδίζει στη βάση της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”, υπογραμμίζοντας μαλιστα ότι “οι σημερινές μας δυνάμεις επαρκούν απόλυτα”, ώστε η χώρα να βγει από το τούνελ στο οποίο την έβαλαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ημερομηνίες- σταθμοί

Κρίσιμοι σταθμοί για την Αθήνα πάντως είναι οι εξής:

• 17-18 Μαρτίου: Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής με την προσδοκία να βρεθεί λύση για το προσφυγικό.

•27 Μαρτίου: Είναι το Πάσχα των Καθολικών οπότε και θεωρείται σίγουρο ότι οι όποιες συζητήσεις θα διακοπούν, εκτός αν μέχρι τότε έχουν κλείσει όλα τα θέματα.

•21 Απριλίου: Συνεδριάζει το Εurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Και η μπάλα στην εξέδρα

Τέλος, μέσα στην καταιγίδα, ο πρωθυπουργός επιλέγει και φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή (στις 22 Μαρτίου) το φάκελο για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά, στον απόηχο των καταγγελιών για επιχείρηση παρέμβασης της Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα υψώσει το λάβαρο κατά της διαφθοράς ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο πρώτον ”να κλείσουν τα θέματα που υφέρπουν” και δεύτερον να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της δικαιοσύνης και της διαφθοράς που στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι το δυνατό τους σημείο.