Το ποτάμι της οργής ξεχείλισε στην Ειδομένη

Εκοτοντάδες πρόσφυγες έφυγαν με τα πόδια και συνελήφθησαν στα Σκόπια


Μεγάλη ομάδα απελπισμένων προσφύγων αναζητούσε ολημερίς χθες μέσα από μονοπάτια και χειμάρρους σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνης Ελλάδας- ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσει στη γειτονική χώρα και να συνεχίσει το ταξίδι. Αν και γνωρίζουν ότι απαγορεύεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ, ξεκίνησαν απελπισμένοι από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχοντας φορτωθεί τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αρχικά μια ομάδα 500 ατόμων κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό, φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε». 

Εκατοντάδες πρόσφυγες κρατώντας ένα σχοινί προσπάθησαν ο ένας πίσω από τον άλλο να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. τούς ενημέρωναν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί είχαν μαζί τους έναν αραβόφωνο ο οποίος ενημέρωνε τους πρόσφυγες ότι δεν ισχύουν πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα. 

Ωστόσο, οι πρόσφυγες ηθελαν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνέχιζαν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε συλλήψεις φωτορεπόρτερ και αλληλέγγυων, οι οποίοι κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

ΠΓΔΜ: Θα επιστρέψουν όλοι στην Ελλάδα

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι όσοι πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα άμεσα, ενώ μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας. Μέχρι χθες βράδυ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες είχαν περάσει τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς έφταναν κατά διαστήματα νέες ομάδες. Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά προχθές το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 χθες το μεσημέρι.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Πρόσφυγες πνίγηκαν σε χείμαρρο στη Γευγελή

Νωρίτερα, νεκροί βρέθηκαν δύο άνδρες και μία γυναίκα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν χείμαρρο στην περιοχή της Γευγελής, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι τρεις Αφγανοί πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόνι, έξω από τη Γευγελή κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας. 

Άλλοι 23 πρόσφυγες διασώθηκαν, μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.

Όλοι είχαν περάσει στο έδαφος της ΠΓΔΜ, που κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.