Παρέμβαση στο θέμα της αποφυλάκισης του Γ. Ρουπακιά κάνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου αποδίδοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης στους δικηγόρους που απέχουν από τα καθήκοντα τους αλλά και στην πολιτεία που δεν έχει στη διάθεση της τις απαραίτητες δικαστικές αίθουσες.

Σε ανακοίνωση της η κ. Θάνου περιγράφει βήμα- βήμα όλες τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της δικαιοσύνης από τη στιγμή που συνελήφθη ο Γ. Ρουπακιάς και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση επισημαίνοντας ότι το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο είχε πλέον μια και «μόνη δυνατότητα» να διατάξει μετά την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες συν 12 μήνες, σύνολο 30 μήνες) την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης (σ.σ. Χρυσή Αυγή), σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών η οποία έχει προκύψει, εξ αιτίας των μεγάλων δικών, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, με συνέπεια οι συνθέσεις κάθε δίκης να μην δύνανται να δικάζουν καθημερινά, όπως οι δικαστές και οι εισαγγελείς το επιθυμούν, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκαση τους».

Στο διά ταύτα της ανακοίνωσής της, η κ. Θάνου αναφέρεται σε δύο αναγκαιότητες:

-οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγήσουν άδεια στους δικηγόρους τόσο προς συνέχιση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και κάθε άλλης υπόθεσης, στην οποία δικάζονται προσωρινά κρατούμενοι ή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

-η Εκτελεστική Εξουσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξευρέσεως επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη παρομοίων περιπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις».