Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, όπως και εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο με το οποίο θα επιχειρηθεί η άρση του αδιεξόδου στο ασφαλιστικό.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των αλλαγών που ετοιμάζονται στο αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου, ενώ υπολογίζονται εναλλακτικές λύσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και των επιστημόνων.

Η «εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων», οι οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20-50% στα εφάπαξ και τα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ (από 2.773 ευρώ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είναι ορισμένες από τις διορθώσεις που έχει «μετρήσει» η κυβέρνηση και έχει στείλει στους Θεσμούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το «Βήμα».

Σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια:

1. Χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360 αντί για τα 384 ευρώ με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και σύνταξη κάτω των 360 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με 15-20 έτη ασφάλισης.

2. Διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση σε περίπου 350 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15-20 έτη.

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και το υπουργείο διαφωνεί με το ενδεχόμενων αλλαγών στα ποσοστά, έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια με χαμηλότερα, από αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου, ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερες μειώσεις.