Η μεγάλη πρόκληση: Προοπτικές για την Ελλάδα και την Κρήτη από το τουριστικό άνοιγμα στο Ιράν

«Άνοιγμα» με προοπτικές στην τουριστική αγορά του Ιράν πραγματοποίησε η Ελλάδα, στην διεθνή τουριστική έκθεση «TITE 2016» στην Τεχεράνη (16-19 Φεβρουαρίου) στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης και εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη.

Στην έκθεση, όπου η Ελλάδα και ο ΕΟΤ συμμετείχαν φέτος με περίπτερο για πρώτη φορά, ήταν παρούσα η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ιράν κ. Αϋφαντής και εκπρόσωποι Συλλογικών Φορέων του Ελληνικού Τουρισμού και των Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το άνοιγμα στην Iρανική τουριστική αγορά, γίνεται ως επιστέγασμα των επαφών που προηγήθηκαν σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο και σε συνδυασμό με τη σημαντική συμβολή των απευθείας πτήσεων Αθήνας - Τεχεράνης της Aegean.

Στο πλαίσιο του 2ου GreekTourismWorkshop με τη συμμετοχή τουριστικών επιχειρήσεων των δύο χωρών, επιδίωξη όλων ήταν, όπως αναφέρθηκε, η αύξηση της τουριστικής ροής από το Ιράν, η τουριστική ποιότητα από επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και η προσέλκυση επενδύσεων.

Η ανταπόκριση του κοινού, όπως είπε ο κ. Βαμιεδάκης ήταν θετική προς την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα, οι δε Ιρανοί είναι λάτρεις της Μεσογείου και οι ερωτήσεις τους επικεντρώθηκαν στις φυσικές ομορφιές του νησιού, την ιστορία, τον πολιτισμό, καθώς και τις ξενοδοχειακές υποδομές και τις δυνατότητες ψυχαγωγίας που προσφέρονται.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης - Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας και tour operators της Ιρανικής τουριστικής αγοράς με στόχο να επιτευχθεί η σύσφιξη τουριστικής συνεργασίας και η Κρήτη να προσελκύσει μερίδιο του εξερχόμενου τουρισμού από το Ιράν.

«Η αγορά του Ιράν αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη, λόγω του ότι είναι μία από τις πλησιέστερες γεωγραφικά νέες αγορές. Η γεωπολιτική προσέγγιση των δύο χωρών, η αεροπορική σύνδεση που παρέχει η Aegean, η εξωστρέφεια που διακρίνει τους Ιρανούς και η δυναμικά ανερχόμενη μεσαία τάξη αποτελούν μια ευνοϊκή τουριστική συγκυρία για τη χώρα μας και την Κρήτη ειδικότερα. Επίσης η σχετικά μικρή διάρκεια πτήσης (3,5 ώρες) καθιστά εύκολη τη δρομολόγηση ναυλωμένων πτήσεων και τη δημιουργία ανταγωνιστικών πακέτων διακοπών. Είμαστε ευτυχείς που έγινε το πρώτο βήμα με την παρουσία μας στην έκθεση, ενώ θα ακολουθήσουν και επόμενα βήματα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία και τον ΕΟΤ, προκειμένου η Κρήτη να γίνει ακόμα πιο γνωστή, όχι μόνο στην Τεχεράνη αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις που παρουσιάζουν εξίσου μεγάλη δυναμική» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης.